Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UN METIER SERIEUX
UN METIER SERIEUX (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

UN METIER SERIEUX 

Er is geen beter tijdstip denkbaar dan de eerste week van september om een film te lanceren die een ode brengt aan het harde beroep van een leraar. Dit docu-achtig drama start dan wel met oude lieflijke zwart-wit archiefbeelden waarop we zien hoe kinderen onder het strenge toezicht van de leerkrachten op de speelplaats lopen te ravotten, en nog wel op het charmante deuntje What A Wonderful World van Sam Cooke. Maar de tijden zijn veranderd. Leraars worden in moderne tijden niet meer verondersteld om zoals in Les 400 Coups van François Truffaut met een liniaal met geweld de wiskunderegels in de hersenpan van de schoolgaande jeugd te duwen. Les geven is een interactie geworden tussen leerling en leraar, waarbij vooral de laatste veel opofferingen moet maken.

Het mag een wonder heten dat Un Métier Sérieux van Thomas Lilti de Vlaamse bioscoopzalen heeft kunnen halen en daar zal zonder meer de Franse sterrencast voor heel veel tussen zitten. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat het in de eerste plaats de acteurs zijn – met voorop François Cluzet en Adèle Exarchopoulos – die deze film naar een net iets hoger niveau weten te tillen.

UN METIER SERIEUX
UN METIER SERIEUX (c) The Movie Database (TMDB)


We volgen vooral Benjamin Barrois (Vincent Lacoste die reeds verschillende malen met Lilti heeft samengewerkt) die besluit om na een carrière als privéleraar de grote sprong te wagen om het als invaller wiskunde te gaan proberen en nog wel voor een klas die liever lui dan moe is. Vanaf de eerste dag duiken de bekende problemen op, maar hij krijgt al gauw de raad van de ervaren rot Pierre Etcheverel (François Cluzet), een leerkracht van de oude stempel die er nog steevast prat op gaat dat een volmaakt leven alleen maar lukt als je alle werken van Émile Zola kent. Daarnaast is er ook Meriem Bayan (Adèle Exarchopoulos) die haar nieuwe collega de raad geeft om op YouTube een paar tutorials te bekijken die tonen hoe je leerlingen de nodige discipline kan bijbrengen. Dit maar om te zeggen dat de eerste dagen niet al te soepel lopen voor meester Barrois.

UN METIER SERIEUX
UN METIER SERIEUX (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal verschilt in spe weinig van pakweg Dangerous Minds met Michelle Pfeiffer of Blackboard Jungle van Richard Brooks, maar gelukkig weet Thomas Lilti zeer goed hoe hij de valkuilen van dit genre moet omzeilen waardoor Un Métier Sérieux alsnog een bijzonder aangename film wordt die duidelijk de generatiespanningen weergeeft die kunnen ontstaan tussen leerling en leraar. Jammer genoeg kiest de cineast soms voor net iets te veel dramatische wendingen waardoor de film soms zijn doel verliest, maar door de oprechte vertolkingen van zowat de hele cast – inclusief een klein gastrolletje van landgenoot Bouli Lanners – wordt Un Métier Sérieux onverwacht toch een kleine must see. Terug naar school geldt dus deze keer voor iedereen!


GENRE: drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Thomas Lilti 
CAST: Adèle Exarchopoulos, Louise Bourgoin, François Cluzet, Vincent Lacoste, Bouli Lanners, Jérémy Gillet
LAND:  Frankrijk

Related posts