Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HITCHCOCK
HITCHCOCK (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HITCHCOCK 

Hoewel Hitchcock’s carrière een tijdperk van meer dan 50 jaar omspant, spitst documentairemaker Sacha Gervasi (ook de scenarist van The Terminal en Henry’s Crime) zich grotendeels toe op het ingewikkelde productieproces van Psycho. Stephen Rebello’s roman Alfred Hitchcock And The Making Of Psycho ligt aan de basis van Gervasi’s fictiedebuut. 

Allesbehalve een makkelijke periode uit Hitchcocks leven zo blijkt want na zijn megahit North By Northwest durven de financiers Psycho, de verfilming van het Robert Blochs toenmalig omstreden boek, niet aan. Ook de grote filmstudio’s keren Alfred de rug toe. De weerbarstige crack drijft ondanks veel tegenwind zijn wil door. Hij neemt een hypotheek op zijn riante villa om zelf het gewaagde horrorproject te kunnen financieren. Hij stuit daarbij op verzet van zijn toegewijde vrouw Alma Reville, de creatieve doch stille kracht achter al zijn successen. De opnames van Psycho zorgen voor huwelijksspanningen, artistieke conflicten en uitdagingen die uiteindelijk toch resulteerden in een van de meest angstaanjagende horrorfilms aller tijden.

HITCHCOCK
HITCHCOCK (c) The Movie Database (TMDB)

Ofschoon Gervasi zich in dit soms oppervlakkig, licht onderhoudend, maar interessant relatiedrama focust op Hitchs persoonlijke leven en diens doortrapte manipulaties, slaagt hij erin om efficiënt en met de nodige ironie, Sir Alfreds mythische buik te doorprikken en de ‘master of suspense’ te schetsen zoals hij echt was: egoïstisch, bang, pervers, bourgondisch en geobsedeerd door blonde starlets, maar ook een sluwe verteller,  droogkomisch, romantisch én geniaal. En dat laatste kan ook worden gezegd van de sterke ensemblecast en vooral van Anthony Hopkins die met een smakelijk herkenbaar accent en onder tonnen make-up, ‘imposant’ gestalte geeft aan ‘The Man Who Knew To Much’.

GENRE: biopic
JAAR: 2012
REGISSEUR: Sacha Gervasi
CAST: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Toni Collette, Danny Huston, Jessica Biel, James D’Arcy, Michael Wincot
LAND:  USA

Related posts