Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Invloedrijke regisseur Horace Ové overleden
HORACE OVÉ (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Invloedrijke regisseur Horace Ové overleden 

Horace Ové, regisseur van Pressure uit 1976 overleed op 16 september. Hij was 86 jaar oud.
Ové werd in 1936 in Trinidad geboren en verhuisde in 1960 naar Londen om er binnenhuisarchitectuur te studeren. Na een verblijf in Rome, waar hij onder andere als figurant werkte in Joseph Mankiewicz’s Cleopatra (1963), kwam hij in contact met het werk van Federico Fellini en Vittorio De Sica, die zijn inspiratiebronnen zouden worden.

Hij keerde terug naar Groot-Brittannië in 1965waar hij studeerde aan de London Film School. Tijdens de jaren 1960 en 1970 was hij een van de belangrijkste aanhangers van de Black Power-beweging. Ové regisseerde de kortfilm The Art of the Needle (1966), gevolgd door de korte documentaire Baldwin’s N***** (1968), wat een verslag is van een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk van de beroemde Amerikaanse auteur en activist James Baldwin, waarin hij een groep jongeren toespreekt in het West Indian Student’s Centre in Londen.

Ové’s Reggae (1971) was de eerste documentaire over zwarte muziek en reggae in Groot-Brittannië, tewijl zijn Pressure uit 1976 de eerste lange zwarte Britse film werd en gaat over de problemen van West-Indiërs van de tweede generatie in Groot-Brittannië. Andere films van Ové die het multiculturele Groot-Brittannië portretteerden zijn A Hole in Babylon (1979), The Garland (1981) en Playing Away (1985).

Ové’s werk heeft een generatie van diverse zwarte Britse filmmakers en kunstenaars geïnspireerd, waaronder Menelik Shabazz, John Akomfrah, Isaac Julien, Julien Henriques, Ngozi Onwurah, Steve McQueen, Amma Asante, Raine Allen-Mille en Dionne Edwards. Ové werd in 2022 geridderd voor zijn diensten aan de Britse cinema en media.

Related posts