Subscribe Now
Trending News

Blog Post

RETRIBUTION
RETRIBUTION (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

RETRIBUTION 


Never change a winning team en in het geval van Liam Neeson is dat bij uitbreiding ook het genre van films waarin hij speelt. De ondertussen 71-jarige Ier laat in interviews wel graag vallen dat hij is uitgekeken op het concept van de actiefilm, maar ondertussen is hij met Retribution aan het zoveelste actievehikel toe. Wederom met de back-up van Amazon Prime, want al is dit lang niet meer het soort films waar bioscoopzalen voor vol lopen, het scoort lekker op de streamingdienst en Neeson’s bankrekening wordt er alsmaar groter door.

LIAM NEESON
LIAM NEESON in RETRIBUTION (c) The Movie Database (TMDB)

De rimpels zijn er niet minder op geworden. Schreeuwden filmfans een paar maanden geleden van de daken dat Harrison Ford veel te oud is om een archeoloog met een zweep te vertolken, dan geldt deze kritiek zeker en vast ook voor Neeson. Getuige de twee misbaksels die zowel The Marksman als Memory (de compleet overbodige Amerikaanse remake van De Zaak Alzheimer) zijn, maar Retribution is wederom een stijging in de curve. Om het vriendelijk te zeggen, is dat voornamelijk omdat Neeson deze keer zijn rol zittend achter het stuur mag vertolken, waardoor het nauwelijks opvalt dat zijn lijf te versleten is voor actierollen.


Qua originaliteit moet je deze keer ook niet te ver zoeken, want Retribution is gewoon een remake van het Spaanse El desconocido (The Stranger) van Dani de la Torre, wat op zich een herwerking is van Speed van Jan de Bont. Neeson speelt de rol van de rijke zakenman Matt Turner die zijn cliënteel wel eens in de zeik durft te zetten. Boontje komt om zijn loontje – of zo lijkt het toch – want zodra Matt plaats neemt achter het stuur van zijn jeep, krijgt hij een telefoontje dat hij maar beter niet uit zijn zetel komt. Die staat namelijk in verbinding met een bom. Blijven rijden dus, net zoals in Speed en nog wel met twee kibbelende kinderen op de achterbank.

NOMA DUMEZWENI
NOMA DUMEZWENI in RETRIBUTION (c) The Movie Database (TMDB)

Qua entertainment boert Retribution zeker niet slecht. De film is dan wel ongelooflijk voorspelbaar, gelukkig zijn er ook een paar spannende momenten met op het einde zelfs een paar geslaagde achtervolgingsscènes in het Berlijnse stadscentrum die niet moeten onderdoen voor de laatste waaghalsstreken van Tom Cruise in Mission Impossible: Dead Reckoning Part One. Regisseur Nimród Antal die naast een aflevering van Stranger Things vooral furore maakte met een paar Metallica-video’s, weet wat hij moet doen om een routineuze actiefilm af te leveren. Laten we wel de bescheiden loftrompet niet te luid klinken of Neeson heeft alweer zijn handtekening onder een nieuw actievehikel gezet, maar Retribution blijft een genietbaar niemendalletje.

Retribution is door Remain in Light uitgebracht op dvd en Blu-ray.



GENRE: actie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Nimród Antal
CAST: Liam Neeson, Noma Dumezweni, Lilly Aspell, Jack Champion, Embeth Davidtz, Matthew Modine
LAND: USA, Duitsland, Frankrijk, Spanje

Related posts