Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LE SYNDROME DES AMOURS PASSEES / THE (EX)PERIENCE OF LOVE
LE SYNDROME DES AMOUR PASSÉEs (c) The PR Factory
Bioscoop

LE SYNDROME DES AMOURS PASSEES / THE (EX)PERIENCE OF LOVE 

Stel je het je maar eens voor. Je wil met je geliefde een kindje krijgen, maar door allerlei biologische complicaties vinden de zaadcellen de eicellen maar niet. Een normale gynaecoloog zou zijn patiënten tips geven zoals niet te roken of te drinken, of wie weet door wat vitamines naar binnen te slikken, maar Rémy (Lucie Debay) en Sandra (Hervé Piron) krijgen een wel heel atypische raad van hun geneesheer. Blijkbaar hebben ze te maken met één of ander niet nader genoemd syndroom dat men alleen maar kan behandelen door de twee opnieuw met al hun sekspartners het bed te laten induiken. Let er vooral op dat de gynaecoloog er de nadruk op legt dat het wel verstandig is om alleen maar de neukpartijtjes in acht te nemen waarbij er sprake was van wederzijdse toestemming.

Met deze absurde prémisse van Le Syndrome des amours passées kan men zowat alle richtingen uitgaan en dan vooral de platvloerse als de meest voor de hand liggende, maar gelukkig kiest het Belgisch regisseursduo Ann Sirot en Raphaël Balboni voor een romantische komedie waarin het vooral draait om het herontdekken van de liefde. Niet dat de liefhebbers van piemels en blote konten niet aan hun trekken komen, want er moet behoorlijk wat gerampetampt worden vooraleer het doel wordt bereikt. Dat is vooral het geval voor Sandra, die een lijstje heeft van 19 gewezen bedpartners, terwijl haar echtgenoot aan één hand meer dan genoeg heeft om ze allemaal op te sommen. En met zo’n onevenwichtige balans kan het niet anders of daar komt heel veel gekibbel van.

Misschien net iets te veel getwist, want na één uur loopt deze gimmick duyidelijk op zijn laatste benen. Dat hadden Ann Sirot en Raphaël Balboni blijkbaar ook door, want de wendingen die op het einde ingeschakeld worden zijn net iets te veel bij de haren getrokken.

Je mag als kijker dan wel op een orgie verzeild raken waarbij de swingers een dierenmasker opzetten – een allesbehalve geslaagde grap overigens – toch heeft Le Syndrome des amours passées best wel zijn leuke momenten. Je merkt zeer goed dat Ann Sirot en Raphaël Balboni die reeds furore maakten met de met zeven bekroonde Magritte-prijzen Une vie démente het volste vertrouwen hebben in hun spelers. Hoe ongeloofwaardig en van de pot het ook gerukt is, vertolken Lucie Debay en Hervé Piron toch hun rol met zo’n – en zelfs vaak geïmproviseerde – naturel dat je voor hun hoopt dat de ooievaar hun wens in vervulling laat gaan. Een romantische komedie die op een speelse manier taboes doorbreekt zonder dat het al te gortig wordt. Ook al hadden we het einde graag anders gezien, het is een leuk tussendoortje voor wie tuk is op goed doordachte Franstalige moppentapperij. 

The (Ex)perience of Love is beschikbaar op DVD

GENRE: romantische komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Ann Sirot, Raphaël Balboni
CAST: Lucie Debay, Lazare Gousseau, Florence Loiret-Caille
LAND:  België

Related posts