Subscribe Now
Trending News

Blog Post

8 Tips voor Film Fest Gent
RIDDLE OF FIRE (c) The Movie Database (TMDB)
Festivalblog

8 Tips voor Film Fest Gent 

Afgelopen donderdag maakte Film Fest Gent het programma van de 50ste editie bekend. Een straffe verjaardagsline-up waarvan wij al heel wat titels zagen op de buitenlandse festivals. Een lijstje met onze tips mag dan ook niet ontbreken. Voeg volgende titels alvast toe aan jullie watchlist en zak van 10 tot 21 oktober af naar Gent:

HUNDRED OF BEAVERS

In 2017 waren we helemaal wild van Dave Made A Maze van Bill Watterson. Een film die zonder budget maar met veel fantasie, creativiteit en een oneindige voorraad kartonnen dozen werd gedraaid. Hundred of Beavers roept hetzelfde gevoel op, alleen hebben de dozen plaatsgemaakt voor een collectie aan beverpakken waar elke furry botergeil van wordt. Het was 108 minuten lang genieten van Mike Cheslik’s combinatie van een survivalthriller met de slapstick van Looney Tunes. Animatie gecombineerd met ware beelden in een heerlijk filmpje over een moedige jager die het opneemt tegen een leger aan wraakzuchtige bevers.



LA PASSION DE DODIN BOUFFANT

Eén van onze favorieten van het voorbije filmfestival van Cannes en een film waarbij je gegarandeerd met grote honger buitengaat. Zelden werd koken zo mooi en verrukkelijk in beeld gebracht als in Tran Anh Hung’s La Passion de Dodin Bouffant. Het verhaal mag dan flinterdun zijn, toch weten Juliette Binoche en Benoït Magimel te schitteren en te overtuigen als de topchef Dodin en zijn keukenmeid Eugénie. Je gelooft niet enkel dat er chemie is tussen hen, maar ook dat ze lekkerste gerechten uit hun potten en pannen weten te toveren.


PERFECT DAYS

Even eenvoudig qua opzet als Tran Anh Hung’s film, maar ook even innemend qua uitvoering is Wim Wenders’ Perfect Days. De Duitse regisseur levert een poëtisch portret af van een man die met veel aandacht voor details de publieke toiletten in Tokyo onderhoudt, nochtans een weinig tot de verbeelding sprekend beroep. Geen overdreven drama of plotwendingen in Perfect Days, maar een mijmerende weergave met een nostalgische toetsen.


POOR THINGS

Geen verrassende keuze in dit lijstje, maar de winnaar van de Gouden Leeuw 2023 is nu éénmaal verplichte kost om op een groot scherm te gaan bekijken. Yorgos Lanthimos’ variant op het klassieke Frankenstein-verhaal is een hilarische komedie met Willem Dafoe als de geschifte wetenschapper van dienst, maar vooral een Emma Stone die de pannen van het dak speelt. Ze schittert als een oversekste versie van het beroemde monster en wordt nu – terecht – al genoemd als de Oscar-kandidate bij uitstek.


RIDDLE OF FIRE

Zonder twijfel de charmantste film tussen onze tips. Riddle of Fire voelt aan als een ouderwets point-and-click game waarbij je als speler telkens op zoek moet naar een volgend object om weer een stap vooruit te zetten in je queeste. De protagonisten in Weston Razooli’s debuutfilm zijn een aantal kids die dolgraag hun nieuw videogame willen uittesten, maar daarvoor eerst de pincode van het televisietoestel te weten moeten komen. Dat krijgen ze enkel als ze hun zieke moeder een taartje bezorgen en zo zijn ze vertrokken voor een doldwaas avontuur.


ROBOT DREAMS

Een animatiefilm waarvan zowel jong als oud ten volle zulle genieten. Er wordt geen woord gesproken in het Spaanse Robot Dreams, maar toch slaagt regisseur Pablo Berger er in veel te vertellen over de kracht van ware vriendschappen. Al gaat het in Robot Dreams over de vriendschap tussen een antropomorfe hond en zijn zelf gemaakte robot in het New York van de jaren ’80. Eén van de meest pakkende en warmste films van het jaar!


THE SWEET EAST

Een moderne en frisse kijk op het Alice in Wonderland-verhaal met in de hoofdrol Talia Ryder, die in 2020 al indruk maakte in Never Rarely Sometimes Always. In The Sweet East is zij een verveelde tiener die tijdens een saaie schooluitstap naar Washington D.C. afdwaalt in de ‘wondere’ wereld van de hedendaagse Amerika. Neo-nazi’s, religieuze terroristen, samenzweerders en ambitieuze onafhankelijke filmmakers; ze komt het allemaal in tegen in deze funny, gewelddadige, expliciete en politieke film van Sean Price Williams.


VAMPIRE HUMANISTE CHERCHE SUICIDAIRE CONSENTANT

Alweer een vampierenfilm horen we jullie denken, maar als deze lijst niet alfabetisch had gestaan, dan had Vampire Humaniste Cherche Suicidaire Consentant zelfs helemaal bovenaan geprijkt als onze ubertip. Met haar debuutfilm won regisseuse Ariane Louis-Seize meteen 4 prijzen in de Giornate deglia Autori, één van de nevencompetities tijdens het filmfestival van Venetië. Sara Montpetit (Falcon Lake) schittert erin als 69-jarige vampier met de looks van een tiener die het moeilijk heeft om mensen van het leven te beroven, maar dan dient zich met Paul (Félix-Antoine Bénard) spontaan een klasgenoot met een doodswens aan. Gooi Romeo and Juliet, Amélie Poulain en What We Do In The Shadows in de blender en dit lekkere hapje loopt er uit.

Related posts