Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Staking in Hollywood waarschijnlijk voorbij
HOLLYWOOD (c) Peter Thomas - Pixabay
Nieuws

Staking in Hollywood waarschijnlijk voorbij 

Na een aantal lange onderhandelingsdagen hebben de Writers Guild of America en de vakbond die de studio’s en streamers vertegenwoordigt een voorlopig akkoord bereikt over een nieuw contract. Dit is een belangrijke ontwikkeling die het einde zou kunnen betekenen van een historische schrijversstaking van 146 dagen.

De Writers Guild of America e-mailde het nieuws zondagavond naar de stakingsleiders en informeerde kort daarna alle leden. “We hebben een voorlopig akkoord bereikt, dat wil zeggen een principeakkoord over alle punten van de overeenkomst, onder voorbehoud van het opstellen van de definitieve contracttaal. We kunnen met grote trots zeggen dat deze overeenkomst uitzonderlijk is – met zinvolle winst en bescherming voor schrijvers in elke sector van het lidmaatschap.”

De Alliance of Motion Picture and Television Producers bevestigde het nieuws in een gezamenlijke verklaring met de WGA over de overeenkomst op zondag. De partijen bereikten zondag een voorlopig akkoord voor drie jaar, dat door WGA-leden moet worden geratificeerd om van kracht te worden. De details van de overeenkomst, die betrekking heeft op ongeveer 11.500 WGA-leden, waren bij het ter perse gaan nog niet bekend, maar zullen in de komende dagen bekend worden als de vakbond haar leden probeert te overtuigen van het pact.

In haar bericht aan de leden vroeg de onderhandelingscommissie van de vakbond om geduld te hebben bij het bekendmaken van de kleine lettertjes van de overeenkomst. “Hoewel we staan te popelen om de details van wat er bereikt is met jullie te delen, kunnen we dat niet doen voordat de laatste puntjes op de ‘i’ zijn gezet,” aldus de e-mail.

De overeenkomst gaat eerst ter stemming naar de onderhandelingscommissie van de vakbond en daarna ter goedkeuring naar het bestuur van WGA West en de raad van WGA East; beide referenda staan voorlopig gepland voor dinsdag. Als het akkoord door deze leiders wordt goedgekeurd, zullen het bestuur en de raad ook stemmen over het beëindigen van de staking “op een bepaalde datum en tijd (nader te bepalen) in afwachting van de ratificatie”, aldus de onderhandelingscommissie. In de tussentijd heeft de WGA de piketacties opgeschort en de leden verteld dat “niemand meer aan het werk gaat” totdat de vakbond groen licht geeft.


Hollywood juichte het nieuws toe op sociale media. En honderden filmmakers die zondag aanwezig waren op het prijzengala van het Burbank International Film Festival juichten toen de overeenkomst vanaf het podium werd aangekondigd.

De stemming onder de schrijvers in de volgepakte piketlinies op vrijdag was er een van voorzichtig optimisme, omdat vakbondsleden verwachtten dat het einde van de historische werkonderbreking snel in zicht zou kunnen komen.

Bron : The Hollywood Reporter

Related posts