Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ENOUGH SAID
ENOUGH SAID (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ENOUGH SAID 

James Joseph Gandolfini Jr., wereldberoemd als Tony Soprano, de ‘capo’ van de DiMeo-maffiafamilie in de succesvolle serie The Sopranos, overleed in Rome op weg naar het Taormina Filmfestival op Sicilië. Zoon Michael vond hem in elkaar gezakt in de badkamer van het hotel. Gandolfini was pas 51 toen zijn hart het begaf – hij vocht al jaren tegen een cocaïne- en alcoholverslaving -, was geliefd bij zijn collega’s en werd bestempeld als een subliem acteur.

De fans konden hem ‘post mortem’ nog twee keer aan het werk zien op het grote scherm. Hij is te zien in The Drop, het Hollywooddebuut van Michaël R. Roskamp (Rundskop) waarin hij Matthias Schoenaerts flankeert, maar ook in Enough Said van scenariste/cineaste Nicole Holofcener, in de huid van een omvangrijke teddybeer met volle baard, charisma en een ‘gezonde’ appetijt die zoekt naar een begripsvolle levenspartner.

ENOUGH SAID
ENOUGH SAID (c) The Movie Database (TMDB)


Het plot? Eva is een gescheiden vrouw en masseuse die zich onverdeeld inzet voor haar hippe dochter. Wanneer deze naar de unief verkast, loopt ze verloren. Gelukkig kan ze terecht bij Marianne, een zelfzekere klant die als geadoreerde dichteres af en toe wat naast haar schoenen loopt. Ook Marianne blijkt gescheiden en gebruikt Eva als klankbord om haar gal te spugen over Albert, haar verachtelijke ex-man. Het toeval wil dat Eva net een lieve, grappige en charmante kerel heeft ontmoet met wie ze haar leven wil delen. En jawel hoor: hij heet Albert en is de ex van Marianne. De pointe van deze komedie is dat Eva het ‘ongelukkige’ toeval (aanvankelijk) niet beseft doch later geslepen uitbuit om haar nieuwe relatie te ‘doorgronden’.

JULIA-LOUIS DREYFUS
JULIA-LOUIS DREYFUS in ENOUGH SAID (c) The Movie Database (TMDB)


Enough Said is een onderhoudende relatiekomedie vol behaaglijke misverstanden en leuke toevalligheden die boven de doorsnee Hollywoodkomedies uitsteekt omdat alles wordt benaderd vanuit een nuchter vrouwelijk standpunt. Ook het voortreffelijke samenspel van de drie hoofdacteurs die rond elkaar lijken te zoemen als gedesoriënteerde veertigers van vlees en bloed, is een pittige troef. Julia Louis-Dreyfus (Elaine uit Seinfeld) is om te stelen als de te ‘begrijpen’ alleenstaande moeder. Catherine Keener (A Late Quartet) is uitstekend als pisserige bitch en Gandolfini slaagt erin om ieders hart te laten smelten als aaibare knuffel die volledig ten onrechte in de zeik wordt gezet. Dat er soms wat nonchalant met een moralistisch vingertje wordt gewezen en het einde voorspelbaar is, wordt (gelukkig) gecompenseerd door de scherpe dialogen en een van de dankbare eresaluuts aan ex-monument Gandolfini en hiermee is dan ook meer dan Enough Said.

GENRE: romantische komedie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Nicole Holofcener
CAST: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener, Toni Collette, Ben Falcone, Toby Huss, Anjelah Johnson
LAND:  USARelated posts