Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GEMMA BOVERY
GEMMA ARTERTON in GEMMA BOVERY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GEMMA BOVERY 

Hoewel Posy Simmonds geen naam is die bij iedereen op het puntje van de tong ligt, is ze in graphic-novel-middens al enkele jaren ‘the talk of the town’. Rosemary Elizabeth Simmonds (althans volgens haar Britse identiteitskaart) is een gedreven schrijver en illustrator van populaire satirische kinderboeken. Ze werd echter bekend als cartoonist voor de Britse krant The Guardian met haar eerste getekende serie: Gemma Bovery, een eigentijdse verstripping van Gustave Flauberts klassieke roman Madame Bovary.

De krantenstrip werd uitgegeven in boekvorm en was een instant succes. Vervolgens schreef en tekende Simmonds met ironische flair Tamara Drew naar een roman van Thomas Hardy. Het werd een nog grotere knaller dankzij de gelijknamige charmante verfilming van Stephen Frears in 2010 met de verrukkelijke jonge actrice Gemma Arterton in de titelrol.

Gemma Bovery
GEMMA BOVERY (c) IMDB Pro

Niemand twijfelde eraan dat dus ook Gemma Bovery haar opwachting zou maken op het grote scherm. Hoewel Stephen Frears werd ingeruild voor de Luxemburgse regisseur Anne Fontaine (Mon Pire Cauchemar, Entre Ses Mains) moeten de fans zeker niet ongerust zijn want het is opnieuw zwoele Arterton die overtuigend en jawel, sexier dan ooit gestalte geeft aan het ‘naam-misleidende’ titelpersonage. Samen met haar wat duffe echtgenoot Charles verkast ze naar een boerderijtje in een Normandisch ingedommeld dorp. Het typisch Londens koppel settelt zich naast Martin, een bescheiden lokale warme bakker met een wat bazige echtgenote.

Je zou het hem niet aangeven, maar ‘de schepper van het dagelijks brood’ heeft een rijke verbeelding én een passie voor de ‘grote’ literatuur, in het bijzonder voor de romans van Flaubert. Zijn verbeelding slaat op hol wanneer hij de verleidelijke Gemma stilaan, maar vurig passioneel ziet openbloeien in en rond zijn bakkersoven. Voor de oudere Martin is het een welgekomen gelegenheid om deze vleesgeworden literaire personages ‘te kneden’ naar zijn eigen dromerige fantasie.

Gemma Bovery
GEMMA BOVERY (c) IMDB Pro

Gemma Bovery is een heel sympathieke, luchtige en niet altijd even onschuldige plattelandstragikomedie die volledig in de lijn ligt van Tamara Drew. Deze keer mag het sproeterige bondmeisje Gemma Arterton als moderne (zich vervelende) femme fatale, het Franse platteland en vooral de schalkse boulanger (een uitstekende rol voor bekkentrekker Fabrice Luchini) in ‘tout feu tout flamme’ zetten. Ofschoon het ongecompliceerd verhaaltje en de brave kritiek op de Britse middenklassen-expats, zijn de parallellen met het literaire meesterwerk uit 1865 spitsvondig en guitig. Neem daarbij de speelse muziek, een dosis stomende seks en pittige verleidingsscènes, mooie plattelandsfotografie, een gezond broodje humor en je snakt onvermijdelijk met een warm hart naar een dimanche à la campagne met Gemma Bovery.

GENRE: romantische komedie
JAAR: 2014
REGISSEUR: Anne Fontaine
CAST: Fabrice Luchini, Gemma Arterton, Jason Flemyng, Isabelle Candelier, Niels Schneider, Mel Raido
LAND:  Frankrijk

Related posts