Subscribe Now
Trending News

Blog Post

OVER THE TOP
OVER THE TOP (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

OVER THE TOP 

Met tien miljoen dollar (sommige beweren zelfs 12 miljoen dollar) was Sylvester Stallone de acteur die voor een filmrol tot dan het meest had gekregen. En dat voor Over The Top uit 1987, een film waar Sly allesbehalve gelukkig mee was. Later zei hij in een interview dat mocht hij de film hebben geregisseerd hij het toch heel anders zou aangepakt hebben zoals bijvoorbeeld een andere setting, betere muziek en de finale in Las Vegas.

Oorspronkelijk was Over The Top bedoeld voor Don Johnson en zou de film gewoon één van de zovele Cannon-films worden. Maar eens Menahem Golan merkte dat hij wel eens Sylvester Stallone zou kunnen strikken lag de Miami Vice-ster in geen tijd in de lappenmand. Stallone had niet de minste interesse , maar omdat Menahem Golan alsmaar meer geld bleef bieden, hapte Sly toe omdat hij ervan overtuigd was dat niemand de filmde wilde zien! Dat was correct gedacht. In 1987 was Stallone nog wel hot, maar een film over een truckchauffeur die in de lokale wegrestaurants de koning van het armworstelen was had niemand zin in.

OVER THE TOP
OVER THE TOP (c) The Movie Database (TMDB)


Menahem Golan wilde absoluut zelf de film regisseren en het is er ook aan te zien. De film heeft niet de minste spanning, alles baadt in een videoclipachtige sfeer (inclusief een draak van een nummer dat werd ingezongen door Sammy Hagar) en in iedere seconde valt het op dat Stallone geen moer om de film heeft. Cannon Films organiseerde weliswaar een echt toernooi dat omschreven werd als “het grootste evenement in de geschiedenis van het armworstelen” met heel wat echte armworstelaars, maar van een competitiegevoel is geen sprake. Golan richtte zijn camera wel op de bicepsen of de ridicule haartooien, maar verder dan dat ging het niet. De film had zijn naam niet gestolen, want ook melodramatisch ging het over the top. Het personage van Stallone, Lincoln Hawk is een vrachtwagenchauffeur die nadat hij zijn zoontje tien jaar achter liet het opnieuw probeert goed te maken met hem.

Het eerste half uur zien we dan ook Stallone die opgescheept zit met een ettertje Michael (David Mendenhall). Het ventje zit in de militaire school, een betweter eerste klas die iedereen – inclusief zijn vader aanspreekt met “sir” en niet de minste interesse – net zoals de kijker – in de truck van zijn vader of diens armworstelen heeft. Natuurlijk probeert de vader de zoon over de lijn te halen door hem bijvoorbeeld achter het stuur te laten zitten of door hem op te zadelen met idiote wijsheden zoals alleen Stallone ze kan verzinnen. Dit is alles tegen de zin van de karikaturale opa – Robert Loggia op zijn slechtst – die een paar kleerkasten op Lincoln Hawk afstuurt. Dat laatste heeft aanleiding tot een paar spierbundels die door het raam gegooid worden, maar meer niet.

De film kreeg drie nominaties voor de Raspberry Awards waaronder het kindsterretje David Mendenhall die er zo waar twee kreeg, terwijl Sylvester Stallone verloor van Bill Cosby. De film deed het uiteindelijk nog vrij matig – met dank aan de videotheken – maar het betekende niet alleen een dieptepunt voor Stallone’s carrière, maar ook voor Cannon die de acteur net iets te veel hadden betaald om uit de kosten te geraken waardoor de filmmaatschappij financieel alsmaar meer de dieperik inging. De film is best nog wel te verantwoorden voor wie het puur moet hebben van 80’s-nostalgie, maar voor wie daar geen ruk om heeft is Over The Top een visuele marteling.

GENRE: actie
JAAR: 1987
REGISSEUR: Menahem Golan
CAST: Sylvester Stallone, Robert Loggia, Susan Blakely, Rick Zumwalt, David Mendenhall, Chris McCarty
LAND:  USA



Related posts