Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MOXIE
MOXIE (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

MOXIE 

Teenmovies en meer specifiek highschoolkomedies is een bijzonder succesvol filmgenre (zeker in de USA) dat gericht is op tieners en jongvolwassenen doordat de plot gebaseerd is op hun speciale interesses, zoals volwassen worden, proberen erbij te horen, bullying, peer pressure, eerste liefde, rebellie, conflicten met ouders en autoriteiten, cyberpesten, tienerangst en vervreemding. Voortaan heet dit specifieke genre toch gewoon woke movies, duh!

Moxie speelt zich af in de conservatieve regio van Texas. Alles draait rond de introverte, bescheiden, gereserveerde en onzekere 16-jarige Vivian. Net als haar beste vriendin Claudia houdt ze zich op de East Rockport High School gedeinsd en duikt ze bewust onder in de grote grijze massa. Het voordeel van deze attitude is dat ze niet wordt gepest, maar daardoor is er hoegenaamd geen sprake van pit of buiten de lijntjes kleurende pret. De timide muurbloem wordt plotsklaps dooreengeschud door de komst van Lucy, een stoere zwarte medeleerlinge die niet met zich laat sollen en strijdlustig gebekt te keer gaat tegen het seksisme in de klas en het rigide schoolbeleid.

MOXIE
MOXIE (c) The Movie Database (TMDB)


Vivian vindt het dan ook hoog tijd om uit haar eigen de schaduw te treden en duikt voor inspiratie in het opruiend verleden van haar powergirl-moeder. Ze trekt het leren jasje vol badges aan van haar punkerige voorzaat en knutselt Moxie, een undergroundmagazine dat barst van slogans tegen het establishment, eigenhandig in elkaar. Ze verspreidt Moxie aanvankelijk discreet en anoniem op school. Stilaan ontpopt er zich onder de lezers van de zine een ware revolutie en uiteindelijk slagen de gedreven girls erin – in een united we stand-houding – de noodzakelijke hervormingen door te duwen.

Moxie (een Netflix-original) is de aanstekelijke verfilming van de gelijknamige young­adult-roman uit 2017 van Jennifer Mathieu, een lerares Engels die als jong auteur meermaals werd bekroond voor haar vinger-aan-de-pols-YA-romans (DevotedAfterwardThe Liars of Mariposa Island en The Truth About Alice).

Een memorabele film kun je Moxie niet bepaald noemen. Het plot is flinterdun, de personages zijn stereotiep en karikaturaal (de witte droomboy waar alle meisjes als een blok voor vallen, het rondborstige schatje, de verbaal sterke feministe, het kort gehouden moedersmeisje, de goedhartige slungel, de kortzichtige directrice, de gedweeë klasgenoot, de ophitsende chearleader) en zowel het verloop als de afloop is voorspelbaar. Toch heeft Moxie heel wat merites.

MOXIE
MOXIE (c) The Movie Database (TMDB)


Hoewel deze comedy-drama in se conform is aan het gekende Amerikaanse luchtige popcorn-filmgenre, analyseert Moxie de contemporaine Z slash Alpha-generaties beslist fris en ragfijn en krijg je als kijker een geüpdatete versie van de conventionele highschoolfilms. Bovendien wordt er uitstekend geacteerd door een jonge ensemblecast aangevoerd door een overtuigende Hadley Robinson in de rol van Vivian. Pientere Robinson huppelde ook al rond in Greta Gerwigs recente versie van Little Women. In Moxie wordt ze uitstekend geflankeerd door opvallend stoere nieuwkomer Alycia Pascual-Peña.

De vaak heel leuke, gevatte en feministisch getinte dialogen (waarom staat een asshole-ogende heer boven de dame in een kaartspel?) en de stevige Girls to the front-soundtrack (Riot Grrrls, The Linda Lindas, Bikini Kill, The Julie Ruin) geven de film een lekker meegenomen dosis explosieve power. De Amerikaanse regisseuse Amy Poehler die in Moxie naast de regie ook de rol van de moeder voor haar rekening neemt en gekend is van Saturday Night Live, Russian Dolls en als Golden Globe-winnares voor haar topprestatie in de sitcom Parks and Recreation, noemt Moxie gevat een coming-of-rage-film. En inderdaad kan je deze teen movie ook omschrijven als een strijdlustige handleiding bij het in gang zetten van een schoolse revolutie tegen seksistische, onderdrukking en republikanisme.

En tevens als een gevat feministisch vademecum van hoe de woke/Z/Alpha-generatie zich voelt en denkt. Amy Poehler ziet vrouwelijke solidariteit als een belangrijk onderdeel van bevredigende coming-of-age-beleving en als heilzaam medicijn tegen patriarchisme. Een positieve boodschap me dunkt. Moxie is bijgevolg zowel een aanrader voor een jong publiek, ouders die hopen hun opgroeiende tieners beter te begrijpen en pubersenioren die gewoon mee willen zijn. De film is te zien via Netflix.

GENRE: komedie, drama, muziek
JAAR: 2021
REGISSEUR: Amy Poehler
CAST: Hadley Robinson, Lauren Tsai, Nico Hiraga, Amy Poehler, Patrick Schwarzenegger
LAND: USA

Related posts