Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DOGMAN
DOGMAN (c) Shanna Besson
Bioscoop

DOGMAN 

Luc Besson staat niet gekend om zijn subtiele films. Zijn nieuwste werk DogMan bevestigt dit nogmaals. Wanneer huurling Douglas (Caleb Landry Jones) wordt gearresteerd, moet de jonge psychiater Evelyn (Jojo T. Gibbs) onderzoeken of de man toerekeningsvatbaar is. Wat volgt is een kroniek van het wonderbaarlijke, maar tragische leven van de man met een grote liefde voor honden.

Tragisch kan je het leven van Douglas zeker noemen. Luc Besson haalt alles uit de kast om ons te doen meeleven met hem. De man is misbruikt als kind, zit in een rolstoel, is een wees, wordt niet begrepen, … Toch wringt het schoentje. Douglas lijkt meer op een gefaalde hutsepot van onderontwikkelde ideeën, dan op een personage. Hij is namelijk ook: een huurling, een moderne Robin Hood, een drag queen én ’s werelds beste hondenfluisteraar.

DOGMAN
DOGMAN (c) The Movie Database (TMDB)

Mocht het nog niet duidelijk zijn: het plot van DogMan is complete waanzin. Zeker wanneer je beseft dat je niet naar een komische B-film zit te kijken, maar naar een donker actiedrama. Met momenten is het borderline ondraaglijk, maar de film bevat een grote troef: tientallen schattige hondjes. En de woefjes doen het heel erg goed, ze stelen de show in elke scène. Je zou ze onmiddellijk willen adopteren, mocht het niet zijn dat ze jouw strot in een oogwenk kunnen doorbijten.

Tonaal botst het allemaal ontzettend hard. De absurditeit wordt met momenten veel te serieus genomen. Toch zijn er sporen te vinden van humor, hoewel het vaak begraven ligt onder een berg van miserie. DogMan botst niet alleen in toon, maar ook in tempo. Wat we voornamelijk zien, zijn bizarre episodes uit Douglas’ leven. Helaas is niet elke episode even boeiend. De meest interessante passages zijn daarnaast ook niet altijd de langste en het gebrek aan een sterk overkoepelend plot, maakt het soms allemaal wat zinloos.

DOGMAN
DOGMAN (c) The Movie Database (TMDB)

Gelukkig zijn de hondjes nooit ver weg om dit alles te doen vergeten. De scènes waarin ze goed worden gebruikt zijn technisch verbluffend en veruit het meest entertainende aan de film. Wat we ook niet mogen vergeten is het acteerwerk van Caleb Landry Jones, die zich duidelijk amuseert in zijn rol. Hij speelt zijn personage alsof het Joaquin Phoenix was in Joker, al is het met zijn eigen invulling. Hij redt de film, want wanneer DogMan begint te vervelen, blijft de vertolking boeiend genoeg om verder te kijken.

DogMan is een puinhoop van een film. Maar wij zouden hem niet noodzakelijk helemaal afschrijven. De film is heel uniek en met momenten entertainend, zeker als je een liefde hebt voor honden. In een landschap van veel formulaire blockbusters is het, ondanks zijn vele gebreken, ook wel verfrissend. Waarschijnlijk is DogMan een film die vlug zal worden vergeten. Maar de kans bestaat dat ze later zal worden opgevist als een cultfilm voor de ironische kijker. Wij duimen alvast.

GENRE: drama, actie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Luc Besson
CAST: Caleb Landry Jones, Jojo T. Gibbs, Christopher Denham, Grace Palma,
Alexander Settineri
LAND: Frankrijk

Related posts