Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A ROOM WITH A VIEW
A ROOM WITH A VIEW (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A ROOM WITH A VIEW 

Onlangs overleed Julian Sands op tragische wijze. Hoewel de filmografie van de Brit best wel indrukwekkend is, zullen de meeste filmliefhebbers hem wellicht het best herinneren van zijn rol in A Room with a View. De film betekende niet alleen de start voor de carrière van Sands, maar ook voor die van Daniel Day-Lewis en de debuterende Helena Bonham Carter.

De vrij theatrale en best wel oubollige film van James Ivory prijkt nog steeds in het lijstje van de van de 100 beste Britse films aller tijden. A Room with a View scoorde destijds zowel bij de pers als bij het publiek. Ook bij de Oscars was het een voltreffer met maar liefst acht nominaties waaronder die van Beste Film. Uiteindelijk won hij er slechts drie en dan nog wel in de minder belangrijke categorieën : beste aangepast scenario, beste art direction en die voor de kostuums. Een pittig detail was dat Daniel Day-Lewis liet noteren dat hij niet geïnteresseerd was in het voeren van campagne voor een Oscarnominatie waardoor men zich maar toespitste op het promoten van Denholm Elliott voor de Beste Bijrol.

A ROOM WITH A VIEW
A ROOM WITH A VIEW (c) The Movie Database (TMDB)


Het is allemaal vrij indrukwekkend als je dit allemaal leest, maar ook best verbazingwekkend eens je de film ziet. Hoewel A Room with a View er van de eerste tot en met de laatste seconde ontzettend verzorgd uitziet, is het toch het soort kostuumdrama die net iets te afgelikt aanvoelt. Dat hoeft je ook niks te verbazen met een man als James Ivory achter de camera. Ivory regisseerde naast A Room with a View ook Maurice, Howards End en The Remains of the Day. Dit maar om te zeggen dat de ondertussen 95-jarige cineast een voorliefde had voor Victoriaanse kostuumdrama’s.

De titel moet je letterlijk nemen. Wanneer Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) en haar chaperonne Charlotte Bartlett (Dame Maggie Smith) aankomen in Florence voor een vakantie is hun verbazing groot als blijkt dat hun hotelkamer geen uitzicht heeft op de Arno.  Mr. Emerson (Denholm Elliott) en zoon George (Julian Sands) die blijkbaar lak hebben aan verstikkende regeltjes, bieden zonder al te veel nadenken hun kamer aan. Vanaf het begin hangt er vuurwerk in de lucht tussen Lucy en George waardoor het lijkt alsof ze voor elkaar geboren zijn, maar op het Britse vasteland heeft Lucy reeds huwelijksplannen met de strontvervelende en decadente snob Cecil Vyse (Daniel Day-Lewis).

A ROOM WITH A VIEW
A ROOM WITH A VIEW (c) The Movie Database (TMDB)

Alles oogt visueel prachtig, toch doet de regie van Ivory en het camerawerk van Tony Pierce-Roberts te veel denken aan dat van een te perfecte, bijna karakterloze ansichtkaart. Cinematografisch valt daar niks op aan te merken, maar het is allemaal veel te veilig. Datzelfde kan gezegd worden over de charmante, maar oerklassieke dialogen die uit E. M. Forster’s gelijknamige roman uit 1908 komen.

Dit romantisch drama is verre van slecht, maar voelt toch traag, stereotiep, voorspelbaar en gelukkig soms ook ongewild grappig aan. Zo is Denholm Elliott best wel een goede acteur, maar lijkt het gewoon alsof hij zijn personage van Marcus Brody uit de Indiana Jones-films herneemt, maar dan in een andere setting. Maar genoeg gepalaverd. A Room with a View mag dan wel een nauwgezette adaptie van een roman zijn – zo wordt de film door middel van pancartes opgedeeld in thematische segmenten – toch is het tegelijkertijd het soort cinema dat we nu net iets te hard missen.

GENRE: drama
JAAR: 1985
REGISSEUR: James Ivory
CAST: Helena Bonham Carter, Julian Sands, Maggie Smith, Denholm Elliott, Daniel Day-Lewis, Judi Dench, Simon Callow
LAND: UK
SPEELDUUR: 117 minuten

Related posts