Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD 

Een film voor nerds over nerds die zeer goed bij nerds werkt. Beter dan dit kunnen we het vrij fantastische Scott Pilgrim vs. the World uit 2010 niet omschrijven. Het feit dat Edgar Wright de eerste cut van de film aan Quentin Tarantino, Jason Reitman en Kevin Smith (de drie geeks par excellence) liet zien spreekt voor zich. De drie zagen dat het goed was en zo dachten ook heel wat fans waardoor deze film destijds – en nu nog altijd – zeer geliefd is.

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD (c) The Movie Database (TMDB)


Wright baseerde zich op de bij ons – tot dan toe – onbekende comic van Bryan Lee O’Malley die ondertussen ook in het Nederlands is te vinden. Scott Pilgrim (Michael Cera) moet het in tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden, ook al lijkt het zo, niet opnemen tegen de wereld, maar wel tegen de zeven gewezen vriendjes van Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead). De hoofdprijs is het hart van Ramona, alleen loopt de veel jongere Knives Chau (Ellen Wong) in de weg. Scott brengt zijn tijd vooral door met het spelen in de indieband Sex Bob-omb, maar vooral blinkt hij uit in het nietsen.

Wright koos voor een zeer flashy stijl. Je ziet wel dat de film zijn mosterd haalt uit de gamewereld – er zijn talrijke verwijzingen naar Nintendo-spelletjes, zelfs het Universal-logo kreeg een 8-bit jasje – maar zelfs wie nog nooit in zijn leven een console in zijn hand had of gewoon de comics van Bryan Lee O’Malley niet kent, zal dit niet als een gemis ervaren, want dit is gewoon de love story van een jongen die tot over zijn oren verliefd is op een meisje, dat van de daken wil schreeuwen en er alles wil voor doen.

Een concept dat ouder is dan de cinema zelf, maar toch koos Wright voor een ongelooflijk hippe film die niet alleen visueel aantrekkelijk is – al was het maar omdat er ieder moment iets anders te zien valt – maar ook door een wereld te creëren die hij door en door kent, namelijk die van de muziek.

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD (c) The Movie Database (TMDB)

De lo-fi indie-noise muziek van Sex Bob-Omb die Cera (zelf een groot muziekliefhebber) vormt met Mark Webber, Alison Pill en Johnny Simmons, werd geschreven door Broken Social Scene en Metric, twee bands die destijds invloedrijk waren in de indiescene. Visueel probeert Wright uit alle vaatjes te tappen, zo is de battle tussen Scott Pilgrim en Matthew Patel geïnspireerd op de Bollywood-stijl. Het gedeelte met de laatste uitdager, Gideon (Jason Schwartzman) is iets minder geslaagd, maar dat is niet meer dan een detail. Let vooral ook op de verschijningen van de toen nog jonge, en vrij onbekende Anna Kendrick en Brie Larson. Kortom, dat Scott Pilgrim vs. the World voor een generatie pure popcultuur is geworden is geen toevalstreffer. Pure fun, en nog wel geleverd door één van de origineelste filmmakers van deze tijd.

GENRE: romantische komedie, sciencefiction
JAAR: 2010
REGISSEUR: Edgar Wright
CAST: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Chris Evans, Jason Schwartzman, Kieran Culkin, Anna Kendrick, Brie Larson
LAND: USA, UK, Canada, Japan

Related posts