Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SAVING MR. BANKS
SAVING MR. BANKS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SAVING MR. BANKS 

Is er eigenlijk iemand die het Amerikaanse entertain-icoon en filmmogol Walt Disney of Mary Poppins, de Britse conventionele nanny met de magische zwarte paraplu, niet kent? Geen reactie uiteraard want deze twee mythische figuren behoren al bijna een eeuw tot het internationaal collectief geheugen. Als je er bovendien in slaagt om deze twee tot de verbeelding sprekende figuren cinematografisch aan elkaar te linken via een (deels waargebeurd!) verhaal, dan ben je zeker van een succesvolle prestige-productie. Et voilà: Saving Mr. Banks, een leuke en ‘cleane’ familieprent met A-listers zoals Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell en Paul Giamatti én geproduceerd door de Disney Studio’s (of wat dacht je misschien), is een feit.

TOM HANKS
TOM HANKS in SAVING MR. BANKS (c) The Movie Database (TMDB)

Deze heerlijke familiefilm is zeker geen biopic van de baas van het Huis van de Muis, maar gaat over de moeizame onderhandelingen tussen Ome Walt en de notoire lastige Australische schrijfster Pamela Lyndon Travers de bedenkster van het door Disney’s kinderen geadoreerde boek Mary Poppins

SAVING MR. BANKS
SAVING MR. BANKS (c) The Movie Database (TMDB)

Regisseur John Lee Hancock vervlecht netjes twee verhaallijnen: Disney’s diplomatieke doch doelbewuste aanpak versus Travers’ krampachtige dwarsliggerij. Dat resulteert stellig in een dynamische clash of the titans. Hancock illustreert dit geïnspireerde ego-duel aan de hand van treffende flashbacks en kleurrijke American Dream-illusies. Emma Thompson is betoverend als de norse tante die Disney met plezier in het kruis trapt en het holle magie-fabriek in z’n hemd zet. De muziek is herkenbaar frivool, de nevenrollen zijn verrukkelijk, de tijdreconstructie is betoverend, maar we trekken Saving Mr. Banks streng een Fast Forward-ster af omwille van de wraakroepende geschiedvervalsing. Disney wordt in de film geportretteerd als een niet rokende, charmante en geduldige gentleman die de ‘compassie opwekkende’ Travers met respect behandelt gedurende een veertiendaagse vakantie in zijn Disneyland, de zogenaamde ‘Happiest Place On Earth’.

TOM HANKS
TOM HANKS in SAVING MR. BANKS (c) The Movie Database (TMDB)

In werkelijkheid was Uncle Walt een kettingrokende (hij stierf vrij jong aan longkanker), koele en neerslachtige zakenman die zijn personeel vaak neerbuigend behandelde en frequent ontsloeg. In Saving Mr. Banks wordt bovendien het provocerende en tumultueuze biseksuele leven van Travers (die ook nog een dubieuze relatie had met haar adoptiezoon) eveneens totaal anders voorgesteld. Voor haar rol als de bitsige Travers kreeg Emma Thompson (meer dan verdient) van de National Board Of Review onlangs een award uit de handen van Meryl Streep die op haar beurt gretig van de gelegenheid gebruik maakte om Disney seksistisch (hij wou van geen vrouwelijke animatiekunstenaars weten) en antisemitisch te noemen. Wie zich niet stoort aan deze ‘spoonful of’ Disney-leugens zal toch veel plezier beleven aan dit (deels waargebeurd!) supercalifragilisticexpialidocious-entertainment.

GENRE: drama, biografie
JAAR: 2013
REGISSEUR: John Lee Hancock
CAST: Emma Thompson, Tom Hanks, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Bradley Whitford, Colin Farrell
LAND: USA

Related posts