Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KILLERS OF THE FLOWER MOON
KISS OF THE FLOWER MOON (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

KILLERS OF THE FLOWER MOON 

Eind 19de eeuw werden de Osage, een stam die in het huidige Kansas en Missouri leefde, plotsklaps stinkend rijk. Er was olie gevonden in hun reservaat en in korte tijd groeide de indianen zelfs uit tot de rijkste bevolkingsgroep ter wereld. Ze leefden in luxe met blanke chauffeurs en hadden poetshulpen in dienst. De witte Amerikaan kon dat echter niet verkroppen en trachtte het succes met alle mogelijke middelen in te dijken, van reglementitis tot moorden toe. Tientallen, misschien zelfs honderden, leden van de Osage Nation werden dood aangetroffen. De machtshebbers stonden erbij en keken ernaar.

Over die zwarte – en vaak bewust vergeten – bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis draaide Martin Scorsese Killers of the Flower Moon. Hij focust zich op Mollie Kyle (Lily Gladstone) en haar familie. Na haar huwelijk met oorlogsveteraan Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) stierven haar zussen, haar moeder en nog anderen die haar nauw aan het hart lagen, allemaal in verdachte omstandigheden. Overlijdens waarbij de Burtharts met oom William (Robert De Niro) op kop mogelijk wel een hand in hebben.

Killers of the Flower Moon
ROBERT DE NIRO en LEONARDO DICAPRIO in KILLERS OF THE FLOWER MOON (c) The Movie Database (TMDB)

Scorsese herwerkte de gelijknamige roman van David Grann tot een film van maar liefst 3,5 uur. Een speelduur waarbij vele filmliefhebbers al terughoudend zijn, maar we kunnen hen verzekeren dat de film voorbijvliegt. De 206 minuten zijn gerechtvaardigd om het verhaal duidelijk uit de doeken te doen. Het laatste half uur telt wel enkele momenten waarbij we met onze moderne blik bedenkingen hadden, maar we gaan er vanuit dat Scorsese en scenarist Eric Roth hun research grondig hebben gedaan en de werking van de FBI een eeuw geleden nog helemaal anders was. De dienst onder leiding van J. Edgar Hoover, stond toen nog in zijn kinderschoenen.

The Killers of The Flower Moon is pas de eerste keer dat Scorsese zijn 2 fetisj-acteurs, Robert De Niro en Leonardo DiCaprio, samenbrengt. In 1993 was het duo wel al eens samen te zien in This Boy’s Life onder regie van Michael Caton-Jones. De Niro was toen zelfs zo onder de indruk van de jonge DiCaprio dat hij Scorsese meteen tipte over de talentvolle acteur. DiCaprio acteerde sindsdien op een constant hoog niveau, maar over De Niro kunnen we dat helaas niet zeggen. Gelukkig bewijst in deze film dat hij na al die ondermaatse komedies het acteren niet verleerd is en nog steeds kan pieken. Hij is tegelijkertijd charmant en dreigend, met ook nog regelmatig een toefje donkere humor erbij. De scènes die het tweetal delen zijn ook telkens van topniveau. Het is jammer dat hun paden niet meer gekruist hebben in hun lange carrières.

Lily Gladstone en Martin Scorsese
LILY GLADSTONE en MARTIN SCORSESE (c) The Movie Database (TMDB)


Maar genoeg over deze heren, want ze worden wel van het scherm gespeeld door Lily Gladstone. De 37-jarige actrice die zelf opgroeide in het reservaat van de Blackfeet, draait ondertussen al 10 jaar mee, maar dit wordt ongetwijfeld haar grote doorbraak. Als Mollie straalt ze kracht uit gecombineerd met tederheid. Ze heeft in vele scènes niet meer nodig dan een subtiele blik of een klein gebaar om duidelijk te maken waar het op staat.

Scorsese bewijst met Killers of The Flower Moon dat hij, na het teleurstellende The Irishman, het regisseren nog altijd perfect in de vingers heeft. Ook op de editing van zijn vaste kompaan Thelma Schoonmaker, de knappe shots van cinematograaf Rodrigo Pieto, het design van Jack Fisk en de muziek van voormalige The Band-lid Robbie Robertson, valt niets af te dingen. Het levert een onderhoudende en gedurfde film met epische proporties op die naar een verrassend einde leidt. De film is binnenkort op Apple TV+ te zien, maar dat is volgens ons pas voor de tweede kijkbeurt. De eerste keer moet je hem in alle pracht en met volle aandacht op een groot scherm gaan aanschouwen.

GENRE: drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Martin Scorsese
CAST: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers, JaNae Collins
LAND: USA

Related posts