Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Interview Cinematic Curiosities: A Collection of 100 Weird Movies – Bruno Brocken
Cinematic Curiosities: A Collection of 100 Weird Movies (c) Bruno Brocken
Interview

Interview Cinematic Curiosities: A Collection of 100 Weird Movies – Bruno Brocken 

Een boek over vreemde films, je moet het maar bedenken. Laat dat nu net zijn wat filmfanaat Bruno Brocken gedaan heeft. Hij maakt deel uit van het screeningsteam van filmfestival Oostende, schrijft reviews, kijkt graag niet-alledaagse films en heeft er nu zijn eerste boek over geschreven. Cinematic Curiosities: A Collection of 100 Weird Movies. Wij waren alvast heel geïntrigeerd door het boek en gingen in gesprek met Bruno.

Dag Bruno, allereerst proficiat met jouw eerste boek. Vertel eens, wat moeten we zeker weten over het boek?
Bruno: Mijn boek bevat een verzameling van 100 films die je nergens anders verzameld zal vinden. Het is een boek voor zowel beginners, die zich wat meer willen verdiepen in nichefilms, als voor de doorwinterde cinefiel, op zoek naar een verborgen parel of een interessant inzicht. Het boek is ook een protest tegen het moderne entertainment dat tegenwoordig alleen voor de grootst gemene deler wordt gemaakt. Er worden nog weinig risico’s genomen. Alles wordt afgemeten en financieel gewogen. Dit boek bewijst dat er de afgelopen decennia films zijn gemaakt die uit de band springen en die originaliteit hoog in het vaandel dragen.

Van waar kwam het idee voor een boek en de passie voor vreemde films? Hoe begin je zelfs aan zoiets?
Bruno: Ik ben altijd een fan geweest van originaliteit. En dat is een belangrijke waardemeter voor me wanneer ik naar een film of serie kijk. Tijdens de lockdown kwam ik op het idee om er een boek over te schrijven. Met een Letterboxd lijst die al snel boven de 100 stuks zat, was het gewoon een kwestie van mijn favorieten uit te kiezen. Het moeilijkste was om er ook iets over te vertellen dat de lezer zou kunnen aanspreken, maar ik denk dat me dat aardig gelukt is.

Dat het je aardig gelukt is, twijfelen we zeker niet aan. Waar ligt dan voor jou precies de lijn tussen een vreemde film en een slechte film?
Bruno: In sommige gevallen is de lijn flinterdun en dat bespreek ik ook in mijn boek. Zoals vaak bij dit soort films is dit een héél subjectief gegeven. De films van John Waters en Harmony Korine gaan bewust tegen de bestaande regels in en worden zowel beschouwd als meesterwerken, maar evengoed als absolute rommel. De 100 [films] die in mijn boek zitten hebben stuk voor stuk iets origineels te vertellen of te tonen. En vaak zijn ze ook uniek. Het vreemde ligt hem op verschillende vlakken, dat kan gaan van de personages en de beeldtaal tot de boodschap die een film wil brengen.

Heb je alle films uit het boek dan ook zelf gezien?
Bruno: Uiteraard. Dat was deel van de voorbereiding en deel van het plezier om er te kunnen over schrijven.

Bruno Brocken
BRUNO BROCKEN (c) Bruno Brocken

100 films is best al wel wat. Welke 3 films uit het boek zouden lezers volgens jou zeker gezien moeten hebben?
The Holy Mountain uit 1973 van Alejandro Jodorowsky, dit is het soort visueel unieke cinema die maar door één regisseur kan gemaakt worden. Trouwens een erg interessant man ook. Tetsuo uit 1989, een film die wordt beschouwd als een belangrijke grondlegger voor het cyberpunk genre en een bewijs dat je met weinig budget ongelooflijke dingen kan doen. Les Garcons Sauvages uit 2017 met onze eigenste Sam Louwyck. Het soort geflipte genre mengeling dat het begrip genderfluïde tot een kunst verheft.

Heb je er eigenlijk ooit aan gedacht om zelf een script te schrijven of film te maken? Waarover zou die gaan?
Bruno: Ik heb op mijn computer een folder vol onafgewerkte ideeën voor films, maar er zijn al zoveel goede regisseurs en scenaristen dat ik die kelk graag aan me laat voorbijgaan. Ik zou echter de kans om met Jonas Govaerts of Stefan Lernous samen een film te maken niet laten schieten. Ik hou enorm van de smaak van beide heren en denk dat een creatieve samenwerking erg fijn zou zijn.

Heb je de smaak te pakken en komt er nog een tweede boek?
Bruno: Oh ja, er komt zeker een tweede boek. Cinematic Curiosities: deel 2 zal ergens in 2026 verschijnen en zal opnieuw 100 weird films bevatten. Deze keer ga ik het hebben over onder andere Under The Skin, Little Otik en Santa Sangre. Om er maar een paar op te noemen. En ik speel nog met het idee om een boek te schrijven over de vreemdste films uit Japan, maar dat is voorlopig niet meer dan een Letterboxd lijstje.

Cinematic Curiosities: A collection of 100 weird movies is nu beschikbaar via Amazon

Related posts