Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THAT WAS THEN… THIS IS NOW
THAT WAS THEN... THIS IS NOW (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THAT WAS THEN… THIS IS NOW 

That was then… This Is Now is een film die nog nauwelijks genoemd – laat staan herinnerd wordt – als men het over de jaren 80 heeft, toch kon het allemaal anders zijn gelopen. Alles begint bij de gelijknamige roman van van S. E. Hinton. Doordat Emilo Estevez in de filmversie van Tex van S.E. Hinton in 1982 een rol speelde kreeg hij het boek That was then… This Is Now in handen. De jonge acteur was zo overtuigd over de kracht die het boek uitstraalde dat hij zijn vader Martin Sheen kon overhalen om er de rechten van op te kopen. Tijdens het maken van The Breakfast Club herschreef Estevez de roman tot een script.  Het oorspronkelijke plan was dat dit een film zou worden voor Tom Cruise, maar daar kwam niets van terecht. De filmstudio’s vonden het idee maar niets tot vader Sheen zijn zoon de raad gaf om zelf de hoofdrol te gaan vertolken.

Dat was een ietwat onverstandige keuze, want Emilo Estevez lijkt – zeker door het gelijkaardige sportjasje – wel weggelopen te zijn uit The Breakfast Club en daardoor verliest de film meteen een groot deel van zijn geloofwaardigheid. Estevez speelt de rol van Mark Jennings die om allerlei redenen met zichzelf in de knoop ligt en zijn emoties alleen maar kan beantwoorden met agressie waar iedereen het slachtoffer van is, zelfs onschuldige passanten. Zijn grote voorbeeld en grote vriend is Bryon Douglas (Craig Sheffer) met wie hij dag in dag uit optrekt, maar alles krijgt een wending als Bryon verliefd wordt op Cathy Carlson (Kim Delaney), of om het samen te vatten met de titel van de film: that was then… this Is now.

De film die uiteindelijk door Christopher Cain werd geregisseerd is meer dan zo maar een nostalgische trip uit de eighties. Soms zijn er wel ongelukkige keuzes zoals een biljartscène die net iets te lang duurt of een rocksong die op het verkeerde momenten uit de speakers galmt, toch is That was then… This Is Now een vrij donkere film die het nihilisme van de jaren 80 perfect aantoont. Soms vallen de plooien net iets te gemakkelijk samen, weet de regisseur niet te kiezen welke richting hij uitgaat of worden bepaalde delen (zoals dat met een jonge Morgan Freeman als barkeeper) wat te sullig uitgewerkt, toch verdient dit tienerdrama dat soms neigt naar het neo-noir genre beter dan de plaats in de vergeetput waarin het nu is terechtgekomen. Door zijn tijdsgeest voelt That was then… This Is Now soms wat gedateerd aan, maar als je dat over je heen kan zetten dan is het zeker en vast geen verloren tijd. Nu nog proberen om de film in handen te krijgen, want die is vrij moeilijk te vinden!

GENRE: drama
JAAR: 1985
REGISSEUR: Christopher Cain
CAST: Craig Sheffer, Emilio Estevez, Jill Schoelen, Larry B. Scott, Kim Delaney, Barbara Babcock, Morgan Freeman
LAND:  USA

Related posts