Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THUNDER ROAD
JIM CUMMINGS in THUNDER ROAD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THUNDER ROAD 

Of het de droom is om van een kortfilm ook een langspeler te maken is een voor de hand liggende vraag die je eigenlijk aan iedere maker ervan kan stellen. Vaak kost zo’n project bloed, zweet en tranen met als ultieme wens om hetzelfde verhaal te kunnen vertellen, maar dan met een groter budget.

Voor Jim Cummings werd het alvast een droom die uitkwam. De man slaagde erin met een budget van 200.000 dollar (!) van zijn gelijknamige kortfilm die in première ging op het Sundance Film Festival, een langspeelfilm te maken, en wel één die wereldwijd doorbrak. De man won niet alleen de Grand Jury Award op het SXSW Film Festival of speelde in de eerste week in 67 zalen in Frankrijk waardoor meteen het budget terug verdiend werd, achteraf bleek het ook één van de favoriete films van Nicolas Cage te zijn waardoor hij en Cage vrienden werden.

THUNDER ROAD
THUNDER ROAD (c) The Movie Database (TMDB)



Wie niet sterk is moet slim zijn, of in het geval van Cummings wie niet veel geld heeft moet maar vindingrijk zijn. Zo is de eerste scène van de film gewoon een herneming van de originele kortfilm en werd alles ononderbroken opgenomen in een lange take van 12 minuten. Het zijn beelden tijdens de begrafenis van de moeder van politieagent Jim Arnaud (Jim Cummings). Hij is de enige van de drie kinderen die op de plechtigheid aanwezig is en als eerbetoon wil hij haar lievelingsnummer Thunder Road van Bruce Springsteen draaien, maar net zoals alle andere dingen in zijn leven loopt het niet zoals verwacht.

THUNDER ROAD
THUNDER ROAD


De cd-speler wil maar niet in gang schieten waardoor de oprechte grafrede ontaardt in een krampachtig dansnummer. Iedereen haalt zijn gsm boven om de beelden te vereeuwigen tot grote schaamte van zijn vrouw Rosalind (Jocelyn DeBoer) en zijn jonge dochter Crystal (Kendal Farr). Het ongelukkige voorval dreigt de agent die vol goede bedoelingen zit, te achtervolgen, zelfs voor de voogdij van zijn dochtertje.

Of je Thunder Road nu wel of niet goed vindt hangt voor een groot deel af of je kan lachen met Jim Cummings of niet. De acteur gaat in iedere scène compleet over the top waardoor zijn acteerspel – en dus ook zijn karakter – te nemen of te laten is. Op het eerste gezicht zou je Thunder Road kunnen zien als een komedie, al was het maar door de hilariteit, maar eigenlijk is het evenzeer een tragikomedie over een kerel die van alles het beste wil maken, maar keer op keer over zijn eigen sociale onkunde struikelt. Thunder Road is dan ook een komedie die er het best zal ingaan bij fans van indiefilms in Sundance-stijl.

GENRE: tragikomedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Jim Cummings
CAST: Jim Cummings, Kendal Farr, Nican Robinson, Macon Blair, Jocelyn DeBoer, Chelsea Edmundson, Ammie Leonards
LAND: USA

Related posts