Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CASSE-TÊTE CHINOIS
CASSE-TETE CHINOIS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CASSE-TÊTE CHINOIS 

In 2002 lanceerde Frans acteur, producent, scenarist en filmregisseur Cédric Klapisch L’Auberge Espagnole, een sprankelende komedie waarin Xavier (Romain Duris), een onzekere student economie, voor een jaar op Erasmus trok naar Barcelona. Hij liet zijn vriendin Martine (Audrey Tautou) thuis, maar liep de Belgische lesbische Isabelle (Cécile de France) en de opvallende Wendy (Kelly Reilly) tegen het lijf. Deze frisse prent won acht prijzen, waaronder een César voor Cécile de France in de categorie ‘meest veelbelovende actrice’. In 2005 verzamelde Klapisch – zogezegd vijf jaar na hun turbulente zomer in Barcelona – in Les Poupées Russes de vrolijke jonge bende opnieuw in Sint-Petersburg ter gelegenheid van een huwelijk. Na veel Frans geflirt, moet aspirant-auteur-Xavier zich neerleggen bij het feit dat hij nu toch echt volwassen is. Hoera voor ‘Poupée Belge’ Cécile de France want zij kreeg voor haar prestatie een tweede César, deze keer voor beste vrouwelijke bijrol.

CASSE-TETE CHINOIS
CASSE-TETE CHINOIS (c) The Movie Database (TMDB)


In Casse-Tête Chinois worden we nu ludiek meegetrokken in het kronkelende en nog altijd warrige liefdesparcours van de inmiddels veertigjarige Xavier en zijn vrienden. Xavier is gescheiden van Wendy die met de kinderen naar New York is verkast. Xavier wordt verplicht om te pendelen tussen Parijs en New York. Tenslotte beslist hij om definitief naar The Big Apple te verhuizen, maar moet om financiële redenen eerst intrekken bij Isabelle en haar vriendin. Om de Amerikaanse nationaliteit te verkrijgen is de radeloze Xavier bereid om een schijnhuwelijk aan te gaan met een Chinese New Yorkse.

Uiteraard loopt dit opzet niet van een leien dakje en wordt het opnieuw dolle pret en lachen geblazen. Verwacht van Casse-Tête Chinois niet meteen een diepzinnige psychologische John Cassavetes-relatiestudie, maar wel een amusante komedie vol typische Franse humor in de ondertussen vertrouwde Klapisch’ mozaïek-stijl. Kortom niet écht een ‘Casse-Tête’ dus, maar wel een luchtige afsluiter van een uiterst succesvolle trilogie. Meer moet dat écht niet zijn.


GENRE: romantische komedie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Cédric Klapisch
CAST: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile de France, Kelly Reilly
LAND:  Frankrijk, België, USA


Related posts