Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE ETERNAL MEMORY
THE ETERNAL MEMORY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE ETERNAL MEMORY 

Augusto Gangora was een bekende en gerespecteerde Chileense journalist, documentairemaker (Las Armas de la Paz, Los Niaos Prohibitionidos, De Semilla del Viento) en televisiepresentator. Hij was tevens directeur van verschillende audiovisuele werken (Chile. La Memoria Prohibida) en verantwoordelijk voor de culturele sector van de Televisión Nacional de Chile tussen 1990 en 2000.

Hij huwde met Patricia Naut, bij wie hij twee kinderen heeft: Javiera en Cristobal. In 1997 begon hij een romantische relatie met de beroemde actrice, academicus, vakbondsleider en Minister van Staat en Cultuur Paulina Urrutia , met wie hij in 2016 trouwde.

Maar welke status je ook hebt bereikt in je leven of hoe intellectueel je ook bent, als de gezondheid het laat afweten, ben je hulpeloos de prooi van je noodlottige ziekte en is je eindstreep uiteindelijk dezelfde als iedereen. Zoveel is wel duidelijk want halverwege 2010 werd Augusto gediagnostiseerd met Alzheimer en onder meer dat is een van de onmiskenbare boodschappen in The Eternal Memory (La Memoria Infinita), de beklijvende documentaire van producer, scenariste en cineaste Maite Alberdi, de eerste Chileense vrouw ooit die genomineerd werd voor de Oscars met El Agente Topo. Ze heeft een bijzondere stijl ontwikkeld die wordt gekenmerkt door intieme portretten van kleine werelden. Haar befaamde cinematografische manier van aanpak, heeft haar tot een van de belangrijkste stemmen van de Latijns-Amerikaanse documentaire gemaakt.

THE ETERNAL MEMORY
THE ETERNAL MEMORY (c) The Movie Database (TMDB)

The Eternal Memory is een intense vertelling overhet huwelijk tussen Augusto en Paulina.  Omdat hij langzaam geestelijk degenereert door Alzheimer, een ernstige vorm van dementie, neemt zij de zware verzorging op haar en streeft er elke dag naar om hem te helpen herinneren, in een strijd tegen de tijd en achteruitgang, zodat hij haar niet vergeet.

Maite Alberdi zoomt in op de meest recente jaren van de relatie van het koppel, inclusief de periode waarin ze opgesloten zaten door de COVID-19 pandemie. De filmmaker weet heden en verleden op een soliede manier te combineren aan de hand van archiefbeelden van hun relatie door de decennia heen en hun mutuele carrières, maar het grootste deel van de film richt zich echter rechttoe rechtaan op het meer directe en dagelijkse leven van het tweespan terwijl Gangora zowel mentaal als lichamelijk zienderogen en schrijnend aftakelt.

Het meest fascinerende materiaal in deze aangrijpende documentaire zijn de beelden die Paulina zelf heeft opgenomen tijdens haar quarantaine: onscherpe, trillerige en geïmproviseerde opnames, maar wel vol intimiteit en emotionele kracht. Ze zeggen dat wanneer twee mensen van elkaar houden er een nieuwe taal wordt gecreëerd, een unieke manier van begrijpen en communiceren. De innige thuisopnames openen de deur naar die ware en speciale band die de twee geliefden hebben en delen. De film laat ons getuige zijn van iets wat we zelden te zien krijgen op het grote scherm: ongefilterde liefde, met al de ups en downs.

THE ETERNAL MEMORY
THE ETERNAL MEMORY (c) The Movie Database (TMDB)

Veel films en documentaires hebben al het onderwerp geheugenverlies behandeld: Amour, De Zaak Alzheimer, Memento, Kapsalon Romy, Still Alice, Mother, Wisdom Gone Wild, I Lost My Mom, Forgetting Dad, Extreme Love: Dimentia, zijn maar enkele voorbeelden uit een eindeloze reeks. In The Eternal Memory beperkt Maite zich echter niet tot het onderzoeken van de progressie van Alzheimer bij Augusto, maar legt ze ook op subtiele en tactvolle manier, een buitengewoon interessant verband tussen zijn werk als bewaarder van feiten van de Chileense geschiedenis en vooral van de sociale veranderingen waarvoor hij heeft gevochten tijdens de dictatuur van Pinochet, en het verdwijnen van dat geheugen, niet alleen bij hemzelf, maar in het hele land.

Wat dit krachtig en pakkend portret verder nog speciaal maakt is het feit dat regisseuse de hoofdpersonen bewust niet interviewt, maar opteert om de klemtoon te leggen op opnames die eigenhandig zijn gemaakt in totale privésfeer door de partners zelf, zonder ook maar één keer in de lens te turen. Daardoor maak je als kijker de hechte band, de onverbiddelijke liefde, de intimiteit, de emoties, maar ook de hopeloosheid, de onafhankelijkheid, en de onmacht door de venijnige en fatale ziekte, bijna zelf mee en heb je verbinding met de gevoelsmatige doch bikkelharde dimensie waarin het door het noodlot getroffen echtpaar probeert stand te houden. The Eternal Memory is een diep ontroerende, liefdevolle en humane kroniek over diepe liefde en menselijke vergankelijkheid die de Grand Jury Prize op het Sundance-filmfestival won en grote ogen zette tijdens de jongste Berlinale.

GENRE: documentaire
JAAR: 2023
REGISSEUR: Maite Alberdi
CAST: Augusto Gangora, Paulina Urrutia
LAND: Chili

Related posts