Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WARGAMES
WARGAMES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

WARGAMES 

Wie iets met de eighties heeft zal ongetwijfeld Wargames al hebben gezien. Een compleet ongeloofwaardig verhaal met ondertussen compleet verouderde computers over een nerd (ook al kan hij Ally Sheedy verleiden) die erin slaagt om met wat floppy disks en een telefoon binnen te breken in de war room van het Pentagon en daarmee net niet de Derde Wereldoorlog ontketent. Het waren dan ook de eighties en dan kon je met dit soort flauwekul gemakkelijk weg.

Eigenlijk geloofde regisseur John Badham – maker van de John Travolta-hit Saturday Night Fever, Blue Thunder en Stakeout – er zelf maar weinig van. Hij kreeg de opdracht dan ook van MGM in de schoot geworpen toen de studio in de clinch lag met Beverly Hills Cop-regisseur Martin Brest na, zoals dat heet, creatieve verschillen, ook al zijn er een paar scènes van Brest overgebleven in het uiteindelijke resultaat.

WARGAMES
WARGAMES (c) The Movie Database (TMDB)

We schrijven 1983. Ronald Reagan is volop bezig aan zijn befaamd Star Wars-programma dat de Russen angst moeten bezorgen. Niet dat het hem uiteindelijk gelukt is, wel slaagt bolleboos David Lightman (Matthew Broderick) er in om het systeem ongewild te hacken en hij geeft zo de opdracht om een paar kernraketten op Las Vegas af te vuren. Als hij later in het nieuwsjournaal ziet dat zijn spelletje met de gesofistikeerde computer van de Amerikaanse defensie-organisatie NORAD werkelijkheid is, is het alle hens aan dek om de kwaadaardige computer te stoppen.

Ook al is er de dreiging dat de hele wereld om zeep zal gaan, toch heeft WarGames een Spielbergiaans Jommeke-niveau dat door het sympathieke spel van Matthew Broderick en Ally Sheedy toch nog zeer goed overeind blijft. Er zijn de te verwachte conflicten met de ouders die doen denken aan het latere werk van John Hughes, maar qua sciencefiction evenzeer aan titels als D.A.R.Y.L of The Last Starfighter, ook al kwamen die later.

WARGAMES
WARGAMES (c) The Movie Database (TMDB)

De film kon tegelijkertijd profiteren van het gevaar van de Koude Oorlog en de opkomende rage van de videospelletjes. Het gerucht ging dan ook de ronde dat de studio aan Matthew Broderick de Arcadespellen Galaga en Galaxian cadeau deed zodat hij thuis kon oefenen. Filmster zijn heeft nu eenmaal altijd een voordeel.

Schrijvers Lawrence Lasker en Walter F. Parkes die later met Sneakers de hacker-film par excellence zouden neerpennen, zorgden er wel voor dat je geen punthoofd krijgt als je niets van computers weet, maar eens het personage van Dr. Stephen Falken (John Wood) geïntroduceerd wordt ontaardt Wargames in een net iets te onnozel niveau. Er was even sprake om fysicus Stephen Hawking de rol van de geleerde zou spelen in de film, maar het bleef gelukkig bij een idee. Wel moet je het zien te rooien met een verschrikkelijke John Wood die zelfs een tandpastaglimlach bovenhaalt als de wereld dreigt onder te gaan. Maar laten we ook niet te veel muggenziften, Wargames is leuk entertainment, zeker voor wie een zwak heeft voor eighties-nonsens.

GENRE: avontuur
JAAR: 1983
REGISSEUR: John Badham
CAST: Matthew Broderick, Dabney Coleman, John Wood, Ally Sheedy, Barry Corbin, Juanin Clay, Kent Williams, Dennis Lipscomb , Joe Dorsey, Irving Metzman
LAND: USA

Related posts