Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AUGURE
AUGURE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

AUGURE 

In de muziekwereld moet je de in Lubumbashi geboren Baloji al lang niet meer voorstellen. Als MC Balo was hij de bezieler van Starflam en na een vruchtbare solocarrière mocht hij meewerken aan muzikale projecten van onder andere Bazart, Arsenal en Damon Albarn. Naast een passie voor kostuums ontwerpen heeft de getalenteerde duizendpoot ook interesse in regie. Na een resem kortfilms is er nu zijn eerste langspeelfilm Augure.

Opnieuw waren alle spotlights op de man met de eeuwige hoed gericht. In Cannes won hij de New Voice-award in de nevensectie Un Certain Regard, wat een competitie voor vernieuwende en gedurfde films is. Ook Filmfest München, het Durban International Film Festival in Zuid-Afrika, het Sydney Film Festival in Australië en het International Film Festival Karlovy Vary in Tsjechië gingen voor de bijl. Maar daar bleef het niet bij, want een paar dagen voordat de film in België in première ging op FilmFest Gent raakte eveneens bekend dat Augure de Belgische inzending voor de Oscars zou worden. Van een glansrijke entree gesproken!

AUGURE
AUGURE (c) The Movie Database (TMDB)


Voor zijn eerste film keert Baloji terug naar zijn geboorteland Congo dat tussen 1965 en 1997 onder het bewind stond van Mobutu Sese Seko, een megalomane dictator die zijn gat veegde aan fundamentele vrijheden en er voor ijverde dat het land terug ging naar zijn Afrikaanse roots. Dat zijn kliek daarvan stinkend rijk werd was niet meer dan een bijzaak. Deze trieste tirannie is tegenwoordig niet meer dan wat regeltjes in de geschiedenisboeken geworden, maar voor het land en de oudere bevolking blijft het een triest feit.

Augure is Frans voor omen wat een voorteken is dat gunstig of ongunstig kan uitdraaien.
Dat is zeker het geval voor Koffi (Marc Zinga die we hebben leren kennen in Tori et Lokita). De man reist samen met zijn met zijn zwangere verloofde Alice (Lucie Debay) naar zijn geboorteland Congo af om er te proberen vrede te sluiten met zijn familie. Koffi’s moeder zag destijds in hem een zabolo (een kwaadaardige tovenaar) waardoor hij verstoten werd. Jaren later blijkt dat de moeder nog steeds in het duivelsachtige karakter van haar kind gelooft waardoor het koppel gedwongen wordt om zo snel mogelijk hun biezen richting België te nemen.

AUGURE
AUGURE (c) The Movie Database (TMDB)


Het verhaal werd door Baloji samen met Thomas van Zuylen geschreven en werd een film vol symbolische betekenissen. Zelfs de naam van Baloji heeft met “man van de wetenschap” een diepere betekenis. Dit maar om te zeggen dat er in Augure meer in zit dan je er als leek zal kunnen uithalen. Baloji doet ook geen moeite om het allemaal haarfijn uit te leggen. Soms spreken de beelden voor zich en dan weer niet, waardoor je het net als bij David Lynch zelf maar moet gaan interpreteren.

Niet dat het allemaal te moeilijk wordt, want Baloji verpakt zijn diepliggende boodschappen in een uiterst spannende thriller die bol staat van visuele hoogstandjes. Er zijn niet alleen de magistrale kostuums die stuk voor stuk gemaakt zijn door Baloji zelf, maar ook door de cinematografie van Joachim Philippe die soms doet denken aan het werk van Alejandro Jodorowsky. Som daarbij nog de onheilspellende muziek plus het unheimische gevoel op en je bekomt één van de meest originele en visueel fascinerende films die ooit in dit land zijn gemaakt. Rol alvast die rode loper in  het Dolby Theatre in Los Angeles op 10 maart 2024 voor Baloji maar uit.

GENRE: drama, thriller, magisch surrealisme
JAAR: 2023
REGISSEUR: Baloji
CAST: Eliane Umuhire, Lucie Debay, Marc Zinga, Yves Marina Ganhoua
LAND: Democratische Republiek Congo, België, Zuid-Afrika, Nederland, Duitsland

Related posts