Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NAPOLEON
NAPOLEON (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

NAPOLEON 

Dat Ridley Scott nog lang niet aan zijn pensioen denkt, bewijst hij nog maar eens met zijn nieuw historisch epos Napoleon. Met de volle 2 uur en 38 minuten walst Scott ons doorheen de opkomst en val van Napoleon Bonaparte. Napoleon geeft ons een kijk op de afkomst van de Franse militaire leider, zijn snelle meedogenloze klim naar het keizerschap en de wispelturige relatie met zijn vrouw en grote liefde, Josephine.

NAPOLEON
NAPOLEON (c) The Movie Database (TMDB)

Ridley Scott koos Joaquin Phoenix voor de rol van Napoleon. Phoenix heeft in het verleden al bewezen dat hij telkens een ijzersterke rol kan neerzetten en dat is in deze film niet anders. Op een geduchte wijze brengt hij een Napoleon op het scherm die je doorheen heel de film laat meegenieten met zijn strategische veldslagen.

Het gerucht gaat zelfs dat de regisseur enkele scènes heeft moeten herschrijven, puur omdat Phoenix zo’n sterke prestatie leverde. Al moeten we toegeven dat hij soms flarden van Commodus uit Gladiator (zijn vorige project met Scott) naar boven brengt of zelfs van zijn personage van de Joker. Naast Phoenix straalt een prachtige Vanessa Kirby als Bonaparte ’s vrouw Josephine. Kirby heeft alles in haar wat nodig is om een stralende performance neer te zetten en mag naar onze mening vaker de hoofdrol vertolken. Tot zo ver de bekende namen van de film. Wat voor een groot regisseur als Scott toch echt wel opvallend is om voor een minder bekende cast te kiezen. Dit zorgt er ook deels voor dat je met de andere castleden een minder beknopte band hebt en je de nodige aandacht moet blijven vestigen op wie welke rol juist vertolkt.

JOAQUIN PHOENIX
JOAQUIN PHOENIX in NAPOLEON (c) The Movie Database (TMDB)

Waar dit historisch drama met ludieke Franstalige muziek begint en we als kijker mee worden gezogen in het verhaal, dreigt het imperium snel in elkaar te donderen. Zo krijgen we verschillende veldslagen te zien die stuk per stuk minder spectaculair zijn dan je zou verwachten bij een Ridley Scott-film. De enige veldslag die ietwat interessant is om naar te kijken is dan ook niet toevallig degene die je in de trailer kan spotten.

Naast de veldslagen krijgen we ook de relatie met Napoleon’s vrouw te zien en heel wat politieke standpunten. Hoewel Scott zijn verhaal zo biografisch mogelijk brengt, is het ook niets nieuw. De vraag of de film dus gerust een half uur ingekort had kunnen worden, laten we graag aan jullie over. Om nog maar te denken dat Scott mogelijks een 4 uur (!) durende director’s cut wil lanceren op Apple TV+. Dat gaat een lange veldslag worden met mogelijks enkele slachtoffers.

Met Napoleon brengt de (bijna) 86-jarige Ridley Scott een zo gedetailleerd mogelijke biografie van Napoleon Bonaparte en zijn strijd naar een promotie, verworven met zijn wispelturige relatie. Verwacht geen al te groot spektakel bij de veldslagen, maar wel een sterke prestatie door Joaquin Phoenix en Vanessa Kirby. Wij zijn alvast benieuwd naar de director’s cut en het volgende project van de regisseur, namelijk Gladiator 2

GENRE: historisch, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Ridley Scott
CAST: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Ben Miles, Ludivine Sagnier, Matthew Needham, Youssef Kerkour, Phil Cornwell, Édouard Philipponnat, Ian McNeice, Rupert Everett
LAND: USA, Malta, UK

Related posts