Subscribe Now
Trending News

Blog Post

About Dry Grasses
ABOUT DRY GRASSES (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

About Dry Grasses 


Nuri Bilge Ceylan hoeft met films als Once Upon a Time in Anatolia (2011), Wintersleep (2014) en The Wild Pear Tree (2019) geen verdere uitleg voor doorwinterde festivalgangers. Een Turkse cineast die reeds heel wat prijzen heeft gewonnen en internationale erkenning kreeg op verschillende filmfestivals, waaronder het prestigieuze Filmfestival van Cannes waar Wintersleep de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen. Zijn nieuwste langspeelfilm About Dry Grasses is al zijn vijfde film die door Turkije wordt ingezonden voor de Oscar voor beste internationale film.

About Dry Grasses is opnieuw een karakterstudie waarin een schoolleraar wordt beschuldigd van misbruik van een leerling uit zijn klas. Samet, de leraar, heeft een heel nauwe band met zijn leerlingen in een afgelegen staatsschool waar hij denkt zijn tijd te verdoen. Hij zou maar al te graag lesgeven in een grootstad als Istanbul. Wanneer een brief wordt gevonden in een van de boeken van zijn leerlingen vermoedt hij dat dit hem wel eens in de problemen zou kunnen brengen. Als de brief wordt teruggevraagd en hij zegt dat hij de brief vernietigd heeft is dit de aanleiding tot een beschuldiging van misbruik…

About Dry Grasses
ABOUT DRY GRASSES (c) The Movie Database (TMDB)

Nuri Bilge Ceylan schrijft zijn scenario’s met oog voor het kleinste detail waar je als kijker werkelijk in meegezogen wordt. Je moet als cineast niet alleen een sterk scenario schrijven maar je moet dit nog kunnen omzetten naar het grote witte doek. Daarvoor heb je talentvolle acteurs nodig en die zijn er in About Dry Grasses in overvloed. Deniz Celliloglu ( Samet ), Mucab Ekici ( Kenan ) vertolken beide een leerkracht, hun love intrest Nuray wordt vertolkt door Merve Dizdar. Voor haar vertolking werd ze bekroond tot beste actrice op het afgelopen filmfestival van Cannes. Allen zetten ze een voortreffelijke rol neer, maar het is Ece Bagci die ze allen overklast als de onschuldige 14-jarige leerlinge Sevin. Wat een talentvolle prestatie zet zij hier neer in haar debuutrol.

About Dry Grasses
ABOUT DRY GRASSES (c) The Movie Database (TMDB)

About Dry Grasses speelt zich opnieuw af in een prachtige afgelegen streek van Anatolië, een schiereiland in het Westen van Azië waar Turkije het grootste deel van uitmaakt. DOP’s Cevahir Sahin en Kürsat Üresin maken gebruik van groothoek-opnames om de prachtige besneeuwde landschappen in beeld te brengen. De warme interieurshots krijgen wat donkere met kaarslicht verlichte tinten mee.

We raden je aan om je op je gemak te zetten en je te laten meevoeren door de unieke vertelstijl van de cineast. Laat je vooral niet afschrikken door de lange speelduur van ruim drie uur, want deze is in een vingerknip voorbij. About Dry Grasses lost onze torenhoge verwachtingen met verve in en was één van de betere titels uit het programma van het afgelopen filmfestival van Gent. Nuri Bilge Ceylan is een meesterlijke vertellen. Let op de vernuftige manier waarmee de cineast aantoont dat dit een film is!


GENRE: Drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Nuri Bilge Ceylan
CAST: Deniz Celliloglu, Mucab Ekici, Merve Dizdar, Ece Bagci
LAND: Turkije, Frankrijk, Duitsland, Zweden

Related posts