Subscribe Now
Trending News

Blog Post

VINCENT DOIT MOURIR
VINCENT DOIT MOURIR (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

VINCENT DOIT MOURIR 

Tijdens de laatste editie van Razor Reel, het festival van de fantastische film dat jaarlijks in Brugge begin november doorgaat, was Vincent Doit Mourir één van de meest besproken films. De reden is simpel. Ook al gaat het om een pandemiefilm die flirt met het zombiegenre, toch is het één van de meest frisse films uit deze – vaak te overbevolkte – visvijver. Komt daarbij dat de film zo goed als volledig gedragen wordt door Karim Leklou, een Frans topacteur die in eigen land al lang niets meer moet bewijzen, en het wordt bingo over de volledige lijn.

De titel vertelt in feite het hele plot. Leklou is Vincent, een grafisch ontwerper uit Lyon die zonder enige reden plotseling op kantoor door de nieuwe stagiair van het bedrijf in elkaar wordt getimmerd. Deze woede-aanval blijkt geen alleenstaand geval te zijn, want enkele ogenblikken later krijgt hij opnieuw slaag van een andere collega. Beetje per beetje beseft Vincent dat hij het slachtoffer is geworden van een vreemde pandemie waarbij mensen de lust voelen opkomen om anderen te doden.

VINCENT DOIT MOURIR
VINCENT DOIT MOURIR (c) The Movie Database (TMDB)

Vincent Doit Mourir is het regiedebuut van Stéphan Castang die op het Filmfestival van Cannes genomineerd werd voor een Caméra d’Or. Een entree die kan tellen en waarmee je zou denken dat deze Fransman zich vooral op het arthousepubliek wil richten, maar niets is minder waar. Vanaf het begint neemt Castang je mee op een meedogenloze trip vol bloederige taferelen en gore die niet zouden misstaan in een George A. Romero-film.

VINCENT DOIT MOURIR
VINCENT DOIT MOURIR (c) The Movie Database (TMDB)

De ongeloofwaardigheid – niet dat zombies dat zijn – wordt voor een groot deel gecompenseerd door het spannende maar tevens grappige scenario van Mathieu Naert over een loner die moet te zien overleven in een wereld waarin iedereen zijn vijand blijkt te zijn. Als er al minpuntjes te noteren vallen dan is het de ietwat onaannemelijke romance met Margaux (Vimala Pons) en de lengte van de film. Twee uur is nu eenmaal net iets te lang voor een film als deze.

Maar op de keper beschouwd is dit niet meer dan pure mierenneukerij want Vincent Doit Mourir is simpelweg een must-see voor iedereen die ook maar iets met het zombiegenre heeft, ook al zijn het deze keer geen levende doden, maar gewoon saaie kantoorklerken die je gezicht willen bewerken met een nietjesmachine. Bioscooptip!


GENRE: thriller, drama, horror
JAAR: 2023
REGISSEUR: Stephan Castang
CAST: Karim Leklou, Vimala Pons, François Chattot, Michaël Perez, Emmanuel Vérité, Jean-Rémi Chaize
LAND: Frankrijk, België

Related posts