Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FAST TIMES AT RIDGEMONT
FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FAST TIMES AT RIDGEMONT 

Tienerkomedies waren schering en inslag in de jaren 80, en hoewel het bij ons vooral de John Hughes-titels zijn die iets te betekenen hadden, was Fast Times At Ridgemont High van Amy Heckerling die later ook nog o.a. National Lampoon’s European VacationClueless en Almost Famous zou maken over de Atlantische Oceaan minstens even populair.

FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH
FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH (c) The Movie Database (TMDB)

Dat was volledig buiten de verwachtingen van Universal die dacht dat de film geen hit zou worden, en er ernstig over nagedacht had om hem niet aan de oostkust uit te brengen. Het bleek een volkomen verkeerde inschatting want Fast Times At Ridgemont High deed het ontzettend goed en lanceerde de carrière van Sean Penn (hier met een vrij belachelijk blond lang haar), Judge Reinhold, Eric Stoltz, Forrest Whitaker en natuurlijk Jennifer Jason Leigh. Deze laatste had maar weinig reden om van het succes te profiteren want ongeveer drie weken voor de Amerikaanse release van Fast Times stierf Jennifers vader, Vic Morrow, bij een helikopterongeluk op de set van Twilight Zone: The Movie omdat regisseur John Landis veel te veel risico’s nam.

Eigenlijk had deze film het debuut van Nicolas Cage (toen nog als Nicolas Coppola) moeten worden, maar omdat hij toen pas 17 was mocht hij maar een aantal uren per week film draaien waardoor het beperkt bleef tot een bijrol waarin je vrij goed moet opletten om hem te zien.

FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH
FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH (c) The Movie Database (TMDB)

Anno nu is  Fast Times At Ridgemont High niet bepaald politiek correct, maar tegelijkertijd blijft het een film die zoveel eerlijker is dan de rest waardoor alles goed overeind blijft. De zwembadscène met de hier wat onbekende Phoebe Cates is legendarisch (en wie ooit eens in een filmboek bladerde zal het zeker en vast herkennen). Sommige scènes voelen vrij ongemakkelijk aan zoals in de scène waarin het personage van Jennifer Jason Leigh in een vuil steegje haar maagdelijkheid verliest aan een vrij oudere kerel die ze zich nooit meer terugziet.

Veel seks dus, maar zonder dat het ooit vulgair wordt en hoewel Heckerling de clichés aanvinkt (een meisje dat ongewenst zwanger wordt, de lul van de klas die zijn droommeisje maar niet kan veroveren of de bully die met de knapste griet van de school gaat lopen) voelt Fast Times At Ridgemont High enorm eerlijk aan. Soms ongelooflijk grappig zoals leraar Mr. Hand die maar geen controle over zijn klas kan krijgen, of gewoon soms triest net als het leven. Net zoals het een echte eighties-titel beaamt staat deze film bol van de rockhits die het voor de ene wat gedateerd zal maken, terwijl het voor de andere één stuk onweerstaanbare nostalgiebrok zal zijn.

GENRE: tienerkomedie
JAAR: 1982
REGISSEUR: Amy Heckerling
CAST: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Phoebe Cates, Eric Stoltz, Forrest Whitaker, Nicolas Cage
LAND:  USA

Related posts