Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE BOY AND THE HERON
THE BOY AND THE HERON (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE BOY AND THE HERON 

Hayao Miyazaki is misschien wel de grootste naam in anime. Al decennialang wordt zijn werk geprezen en gekoesterd door generaties aan fans van alle leeftijden. De man kondigde al meermaals zijn pensioen aan, maar tot onze vreugde kan hij niet stil blijven zitten. Het is ondertussen al tien jaar geleden dat Miyazaki’s laatste langspeelprent, The Wind Rises, verscheen. Met The Boy and the Heron bewijst de grootmeester dat hij zijn stiel in die jaren helemaal niet is afgeleerd.

De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat Mahito’s moeder om het leven komt in een bombardement, hertrouwt zijn vader met haar zus. De familie verhuist naar haar groot en veilig familielandgoed. Mahito ontdekt een mysterieuze toren op het domein. Wanneer een reiger hem vertelt dat zijn moeder nog leeft, gaat hij naar binnen en belandt hij in een fantastische, maar gevaarlijke wereld.

THE BOY AND THE HERON
THE BOY AND THE HERON (c) The Movie Database (TMDB)

En fantastische werelden creëren kan Miyazaki als geen ander. Ze is charmant, fantasierijk, doordacht en vol van symboliek en kleurrijke personages. De wereld komt dan ook nog eens prachtig tot leven door de handgetekende en dynamische animatie van de bekroonde Studio Ghibli en de sfeervolle muziek van Joe Hisaishi. The Boy and the Heron voelt duidelijk aan als een persoonlijke film voor Miyazaki. Los van hoe liefdevol het is gemaakt, kunnen we, net als in The Wind Rises, autobiografische elementen vinden uit Miyazaki’s kindertijd. Ook zijn er elementen en thema’s terug te vinden uit het oudere werk van de meester.

THE BOY AND THE HERON
THE BOY AND THE HERON (c) The Movie Database (TMDB)

Hoewel Studio Ghibli gekend staat om soms mature themas te behandelen op een gelaagde manier, moeten we wel melden dat het verhaal minder toegankelijk is dan verwacht. De metaforische film verwacht een aandachtige houding van zijn publiek om goed te kunnen volgen. Daarnaast bevat The Boy and the Heron veel verwijzingen naar symboliek en folklore uit de Japanse Cultuur. Wij zien dit niet als een kritiek. Het is een rijkdom voor mensen met de juiste achtergrond of bagage, maar voor velen – waaronder ons – kan het een drempel zijn om alles te begrijpen. Hoewel The Boy and the Heron een diep emotionele film is, hadden we het door die complexiteit ook niet altijd even gemakkelijk om deze noten aan te voelen. 

Hoewel soms aan de trage kant, is The Boy And The Heron een absolute aanrader voor wie gekend is met het werk van Miyazaki. We zien deze film wel niet noodzakelijk als de beste kennismaking met zijn oeuvre, en al zeker niet als je hem samen bekijkt met jonge kinderen. Volgens ons versterkt de appreciatie voor dit husarenstukje met enige voorkennis over het leven en het werk van regisseur en zijn studio. Wij nodigen jullie alvast uit om zijn boeiende palmares te ontdekken. Mocht dit Miyazaki’s laatste film zijn is het een waardige afsluiter voor zijn opmerkelijke en bewonderingswaardige carrière.

GENRE: anime
JAAR: 2023
REGISSEUR: Hayao Miyazaki
CAST: Soma Santoki, Masaki Suda, Aimyon, Yoshino Kimura, Shōhei Hino, Ko Shibasaki, Takuya Kimura
LAND: Japan

Related posts