Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FUMER FAIT TOUSSER
GILLES LELOUCHE in FUMER FAIT TOUSSER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FUMER FAIT TOUSSER 

Naar een film van Quentin Dupieux is het altijd wel een beetje uitkijken, al was het maar omdat je je mag verwachten aan het onverwachte. De Fransman die als dj internationaal doorbrak met zijn muzikale alter ego Mr. Oizo gaat in zijn films vooral op zoek naar de grens van het absurde, en vooral hoe die te overschrijden. In zijn debuut Rubber ging het om een moorddadige autoband en in zijn Mandibles was het een gigantische bromvlieg die de show stal.

FUMER FAIT TOUSSER
FUMER FAIT TOUSSER (c) The Movie Database (TMDB)

In Fumer Fait Tousser (Roken veroorzaakt kuchen) steekt Dupieux de draak met de superhelden, en dan vooral die van de jaren 80 en 90. Het Tabac Force-team ziet er dan ook uit als de Power Rangers en elk van hun draagt een naam naar een ingrediënt van een sigaret. Geheel toevallig want zelf vinden ze roken maar iets vies. Trouwens, op de begingeneriek na die wordt ingezongen door Serge Gainsbourg (Dieu est un fumeur de havane) heeft deze film verder niets  met sigaretten te maken.

FUMER FAIT TOUSSER
FUMER FAIT TOUSSER (c) The Movie Database (TMDB)

Het team moet een snoodaard (Benoît Poelvoorde) zien te overmeesteren die met een simpele duw op de knop de hele aarde wil vernietigen. De opdracht lijkt complexer dan verwacht en om de tijd te doden vertellen de superhelden aan elkaar een kampvuurverhaal dat zo grotesk mogelijk moet zijn.

Verwacht je aan de meest bizarre ongerijmde taferelen. Ironie ten top zonder dat het irriterend onnozel wordt. Net zoals dat bij alle andere films van Quentin Dupieux het geval is kun je moeilijk beweren dat Fumer Fait Tousser hoogstaande cinema is, maar de Fransman begrijpt als geen ander de kracht van camp waardoor deze bizarre sciencefictionfilm absoluut verboden voer is voor zuurpruimen!


GENRE: komedie, satire
JAAR: 2022
REGISSEUR: Quentin Dupieux
CAST: Gilles Lellouche, Vincent Lacoste, Anaïs Demoustier, Benoît Poelvoorde
LAND: Frankrijk

Related posts