Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GODSPEED (YOLIN ACIK OLSUN)
GODSPEED (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

GODSPEED (YOLIN ACIK OLSUN) 

Door het overaanbod op de streamingdiensten schatten we de kans eerder klein in dat je voor je avondje televisievertier op Netflix er een Turkse film zal uitpikken. Ofschoon Godspeed zeker niet het beste is wat de Turkse cinema te bieden heeft is het mogelijkerwijs wel het hipste van dat land, zeker wat het eerste uur betreft. Hierna valt de film zo goed als stil, net zoals de oude Mercedes dat doet waarmee twee kibbelende Turken een tocht van zevenhonderd kilometer afleggen.

GODSPEED
GODSPEED (c) The Movie Database (TMDB)


Regisseur Mehmet Ada Öztekin is zeker niet zo maar de eerste de beste. Naast het maken van een resem populaire televisieseries die in verschillende landen werden uitgezonden, is hij ook de man achter 7. Kogustaki Mucize die in 2019 de meest bekeken film in Turkije werd en nadien werd ingezonden als de Turkse nominatie voor de Beste Internationale Film. Dat talent zag men ook bij Netflix wat resulteerde in een paar samenwerkingen waarvan Godspeed de laatste is.

Wie vreest voor een portie loodzware wereldcinema die bulkt van de politieke boodschappen kunnen we alvast geruststellen, of zo je wil teleurstellen. Godspeed is immers een bont allegaartje van allerlei genres en valt nog het best te omschrijven als een romcom met die wat trekjes van een sociale satire heeft en verpakt wordt als een roadmovie. De twee Turken hebben zich voorgenomen om een aanstaand huwelijk te stoppen, maar de tijd hun grootste vijand is moeten ze zich behelpen met een auto die bijna rijp is voor de schroothoop.

De jonge soldaat Kerim  is tot over zijn oren verliefd op Elif maar haar vader vindt hem een beuzelachtige klaploper en die doet er dan ook alles aan om de relatie tussen de twee te beëindigen, en wel door zijn dochter te verplichten om met een ander te trouwen. Kerim snapt dat als hij niet op tijd arriveert hij daarmee ook de liefde van zijn leven verliest en schakelt daarom de hulp in van zijn vroegere legerofficier Yüzbasi Salih wat al vlug een allesbehalve schrandere keuze lijkt. Salih is al een tijdje het noorden kwijt nadat hij tijdens een militaire operatie op een landmijn stapte waardoor hij zijn been verloor.

GODSPEED
GODSPEED (c) The Movie Database (TMDB)


De man moet verder door het leven met een prothese, doch is hij dit trauma nooit te boven gekomen. Zelfs wanneer de gewezen officier een kind ziet hinkstappen verraden zijn moedeloze ogen afgunst. Na een tijdje we vernemen dat de gedeprimeerde man het op een lopen heeft gezet uit een ziekenhuis waar hij als proefkonijn allerlei medicijnen toegediend krijgt, dit onder het toeziend lijdend oog van zijn echtgenote Duygu. Maar het drama heeft ook een feelgood-movie in zich die soms ruikt naar Green Book. Tijdens hun dolle tocht belandt het duo immers in de meest bizarre situaties. Zo redden ze een patrijs van de stoofpot of nemen ze een liftend paar mee die een partij verdovende middelen op zak hebben.

Godspeed probeert vooral eigentijdse cinema te zijn die qua stijl niet zo bijster veraf ligt van wat het Belgische duo Adil El Arbi en Bilall Fallah doet, en van wie de serie Grond ook op Netflix te zien is. Mehmet Ada Öztekin probeert via de M. Night Shyamalan-weg om zijn verhaal een wending te geven maar is veel te dik met stroop ingesmeerd waardoor het effect volledig verloren gaat en eerder potsierlijk wordt. Godspeed blijft dan ook een titel die schippert tussen een aangename verfrissing en mislukking wat niet alleen te wijten is aan het soms belabberde en saaie acteerspel maar ook omdat men het idiote idee kreeg om in de aanloop naar het orgelpunt de film vol te steken met flashbacks die nooit werken.


GENRE: roadmovie, komedie
JAAR: 2022
REGISSEUR: Mehmet Ada Öztekin
CAST: Engin Akyürek, Tolga Saritas, Belfu Benian, Oyku Naz Altay
LAND: Turkije

Related posts