Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE JUDGE
THE JUDGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE JUDGE 

De in Washington geboren producent, scenarist en regisseur David Dobkin scoort al decennia hits met oppervlakkige en luchtige komedies (Clay Pidgeons, Shanghai Knights, Wedding Crashers, Fred Claus, The Change-Up) waarin doorgaans bekende koppen de hoofdrollen voor hun rekening nemen (Joaquin Phoenix, Jackie Chan, Owen Wilson, Vince Vaughn, Paul Giamatti, Ryan Reynolds). Met The Judge gooit Dobkin voor het eerst het roer om en dat levert een oerdegelijk familieportret slash opwindende rechtbankthriller op.

THE JUDGE
THE JUDGE (c) The Movie Database (TMDB)

De succesvolle gladde advocaat Hank Palmer moet zijn drukke activiteiten in de grootstad abrupt afbreken om zijn moeder te gaan begraven in zijn ruraal geboortedorp. Wat een korte heen-en-weer-trip zou worden, neemt een totaal andere wending wanneer zijn eigengereide, oude, maar door de lokale gemeenschap gerespecteerde rechter, plots wordt verdacht van moord met voorbedachten rade. Hoewel Hank en zijn vader totaal van elkaar zijn vervreemd en zeker geen zin hebben om hun vastgeroeste meningsverschillen bij te leggen, besluit de jonge pleiter op zoek te gaan naar de waarheid achter de feiten en de banden met zijn familie toch terug aan te halen. Wanneer blijkt dat ‘The Judge’ problemen heeft met zijn kortetermijngeheugen en Hank een geduchte openbare aanklager in de rechtbank tegenover zich krijgt, dreigt de situatie drastisch uit de hand te lopen met een trits negatieve gevolgen voor alle betrokken.

THE JUDGE
THE JUDGE (c) The Movie Database (TMDB)

Dobkins The Judge, bevat potentieel – zoals in z’n vroegere komedies – opnieuw alle elementen voor een makkelijk verteerbare déjà vu-film: een gladde stadsjongen die terugkeert naar zijn landelijke roots om er opnieuw één te worden met de omgeving, alles bij te leggen met zijn ouderwetse vader en in het reine te komen met zijn verleden (inclusief zijn ‘achtergelaten’ ex-lief). Maar door een aantal knappe plotwendingen (met dank aan Gran Torino-scenaristen Bill Dubuque en Nick Schenk), voortreffelijk camerawerk van Janusz Kaminski (Steven Spielbergs vaste D.O.P.), sterk uitgewerkte personages, goed opgebouwde spanning, superieur acteerwerk van Hollywood dinosaurus Robert Duvall en Iron Man-mythe Robert Downey jr. (wat een pittig Robert versus Robert-duel oplevert) en een eersteklas supporting cast bestaande uit Billy Bob Thornton, Vincent D’Onofrio, Vera Farmiga en Denis O’Hare is The Judge uiteindelijk een intelligent, emotioneel ontroerend en stevig psychologisch onderbouwd drama geworden. Acht sterren is dan ook het vonnis van je oprechte Fast Forward-Judge.


GENRE: drama
JAAR: 2014
REGISSEUR: David Dobkin
CAST: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong, Billy Bob Thornton, Sarah Lancaster, David Krumholtz, Ken Howard
LAND:  USA

Related posts