Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE SALVATION
THE SALVATION (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE SALVATION 

Het is intussen meer dan dertig jaar geleden dat Dogme 95, een ophefmakend filmverbond waarin een aantal Deense regisseurs (o.a. klasbakken als Thomas Vinterberg, Lars von Trier en Søren Kragh-Jacobsen) de ‘Eed van Zuiverheid’ aflegden en controversiële minimalistische prenten maakten zoals Festen, The Idiots en Mifune’s Last Song. Kristian Levring die toen medeondertekenaar was van het beruchte manifest, is ondertussen het levend bewijs dat hypes tijdelijke verschijnselen zijn want de toenmalige The King Is Alive-cineast,levert met The Salvation een schoolvoorbeeld af van een pure anti-Dogme-film! Oh ja, nonkel Bob: ‘times they are a-changing’!

THE SALVATION
THE SALVATION (c) The Movie Database (TMDB)

Anno 1871 trekken Europese kolonisten hoopvol naar Amerika om er geluk te vinden en fortuin te maken. Jon, een charmante Deense pionier, heeft door jaren hard werken respect afgedwongen bij de kleine gemeenschap waar hij is neergestreken. Op een dag kan hij (eindelijk) zijn gezin uit Denemarken laten overkomen. Binnen de kortste tijd wordt zijn vrouw echter brutaal verkracht en samen met hun zoontje koelbloedig afgemaakt. Wanneer de emotioneel aangeslagen Jon de moordenaar vindt, vuurt hij zijn revolver leeg op de laffe dader. Later blijkt dat ‘het slachtoffer’ de geliefde broer is van kolonel Delarue, een machtige allround ploert die meteen een prijs zet op Jons hoofd. Delarue en zijn bende gevreesde klootzakken zetten een intense en door wraakgevoelens gedreven klopjacht in. Jeehee, welkom in het Wilde Westen.

The Salvation is een enthousiast geregisseerde, adembenemend mooi gefotografeerde en uitstekend geacteerde (Mads Mikkelsen is als brave familievader én als opgejaagde wraak-cowboy heel overtuigend), neospaghetti-western met als enige doch smeuïge cliché-tagline: bad men will bleed. Grote kunst is dit niet, maar wel met flair in beeld gezet testosteron-entertainment waarbij je het gevoel hebt dat je ieder moment The Good, The Bad And The Ugly tegen het lijf kunt lopen.


GENRE: western
JAAR: 2014
REGISSEUR: Kristian Levring
CAST: Mads Mikkelsen, Eva Green, Éric Cantona, Mikael Persbrandt, Jeffrey Dean Morgan, Jonathan Pryce, Michael Raymond-James
LAND: Denemarken, UK, Zuid-Afrika

Related posts