Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA TRESSE
LA TRESSE © Bilder © 2023 Praesens Film
Bioscoop

LA TRESSE 

Laetitia Colombani staat waarschijnlijk nog niet tussen je smartphone-contacten, maar geloof ons: dit is een intelligente en multi-getalenteerde dame om heel scherp in het oog te houden. Ze komt uit Bordeaux en is afgestudeerd aan de gerenommeerde filmschool École nationale supérieure Louis-Lumière. Ze werkte ook in het theater en schreef onder meer mee aan de succesvolle musical Résiste naar de songs van France Gall. Ze is tevens een geapprecieerde actrice op televisie en speelde in zo’n dozijn speelfilms, waaronder Féte de Famille van Cédric Kahn, Cloclo met onze landgenoot Jérémie Renier in de huid van Claude François en Les Choses Humaines van Yvan Attal.

Ze schreef en regisseerde vier kortfilms en de langspeelfilms À La Folie…Pas Du Tout met Audrey Tautou en Mes Stars et Moi met Catherine Deneuve en Emmanuelle Béart in de hoofdrollen. La Tresse, haar eerste roman – ze pende er ondertussen nog drie – verscheen in 2017 en werd al snel een heel groot internationaal succes. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht, werd vertaald in 28 talen en won meer dan twintig literaire prijzen, waaronder de Globe de Cristal Award voor beste eerste roman. La Tresse, loopt vanaf vandaag in de bioscoop.

La Tresse-le film, vertelt het ontroerende verhaal over het lot van drie moedige vrouwen die culturen, achtergronden en grenzen doorkruisen. In India droomt Smita, een zogenaamde asprishya (een ‘onaanraakbare’, iemand die zelfs buiten het Indiase kastensysteem staat en gedoemd is om nooit hogerop te klimmen in de maatschappij) ervan om haar jonge dochter koste wat het kost, een opleiding te geven. In Italië ontdekt Giulia, een jonge temperamentvolle vrouw die in de pruikenfirma van haar geliefde vader werkt, dat het familiebedrijf totaal onverwacht op een faillissement afstevent. In Canada staat Sarah, een hotshot-advocate, op het punt te worden gepromoveerd tot managing partner van een prestigieus advocatenkantoor. Wanneer er echter borstkanker bij haar wordt geconstateerd, valt haar minutieus uitgekiend leven plots in duigen. Drie vrouwen, drie continenten, drie lotsbestemmingen. Hoewel deze vrouwen duizenden kilometers van elkaar verwijderd wonen, elkaar nooit hebben ontmoet, zelfs niet weten van elkaars bestaan, delen ze toch een diepe, intieme en unieke band die hun persoonlijke verhalen met elkaar lieert.

La Tresse is een adaptatie door scenariste Sarah Kaminsky (Gaugin, Adieu Monsieur Haffmann) van Columbani’s gelijknamige krachtige internationale bestseller. Auteur Columbani neemt zelf de regie van de film voor haar rekening. De titel La Tresse (De Vlecht), staat symbool voor de verbinding tussen de drie vrouwelijke hoofdpersonages, verwijzend naar dit kapsel dat drie haarlokken verenigt.

La Tresse
LA TRESSE (c) Anga Productions

La Tresse is een heel emotioneel, pakkend en menselijk drama, gespreid over drie totaal van elkaar verschillende contigenten met elk een differente cultuur en levenswijze, waarin bijzonder bezachtzaam wordt gereflecteerd over onder meer racisme, liefde, sociale hiërarchie, verantwoordelijkheid, cultuur, economische situatie van kleine zelfstandigen, kinderlijke liefde, gearrangeerde huwelijken, prioriteiten, migranten, maatschappelijke hiërarchie, ambitie, levensprioriteiten, enz.  

Heel veel onderwerpen dus, maar toch weet de filmmaakster het beduidend pakket items zelfverzekerd en gebalanceerd te kanaliseren. Door constant te switchen – met dank aan het verbluffende montagewerk van Albertine Lastera (La Vie d’Adèle, Les Pires, Ouistreham) – tussen de sterk differentiërende werelddelen die elk een andere stilistische benadering meekrijgen zowel op het vlak van fotografie, sfeer en voornamelijk een heel  variërend kleurenpalet, piekfijne decors en uitstekende production design, telkens in functie- en afhankelijk van de locatie, waardoor je als kijker gedurende 120 minuten, bij het nekvel wordt gegrepen doorheen de drie aangrijpende condition humain-verhalen.

De film werd tevens effectief opgenomen India, Canada en Italië wat dit drama een sterke authentieke look en uitstraling meegeeft. Bovendien lopen de drie hoofdactrices waanzinnig goed te acteren en zijn de talrijke nevenrollen eveneens perfect gecast. En naar goede gewoonte zorgt de Turijnse maestro Ludovico Einaudo, alweer voor een heel functionele, maar prachtige muziekscore. Tel daarbij de mise en scene die elegant, efficiënt, precies en bevlogen is en La Tresse wordt een aangrijpende ervaring over humane onderwerpen die ertoe doen en die ook de verknochte literatuurwurmen zal bekoren. Hoewel de ‘ontknoping’ wat voorspelbaar is, zal de kijker ontegensprekelijk de zaal verlaten met een ferme krop in de keel. Er kunnen nog wel enkele gebrekjes worden opgesomd, maar La Tresse is desondanks zo mooi en tegelijk zo ontroerend dat we die voor een keer bewust door de vingers zien. Want als je dit jaar één film zeker moet hebben gezien, dan is het beslist La Tresse

GENRE: drama
JAAR: 2023
REGIE: Laetitia Colombani
Cast: Kim Raver, Fotinì Peluso, Mia Maelzer, Sajda Pathan, Manuela Ventura
LAND: Italië, Frankrijk, Canada

Related posts