Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LAST CHRISTMAS
LAST CHRISTMAS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LAST CHRISTMAS 

Muzikale biografieën in de filmwereld zijn niet bepaald nieuw. Het lijstje bevat pakweg zo’n vijftigtal titels, denk onder meer aan La Môme (Edith Piaf), Walk The Line (Johnny Cash), Lady Sings The Blues (Billie Holiday), Bohemian Rhapsody (Queen), Rocket Man (Elton John) of Respect (Aretha Franklin). En dan hebben we het nog niet gehad over films waar de songs van een idool of band fungeren als kapstok om een verhaal aan op te hangen zoals de twee Mama Mia’s (Abba), Blinded By The Light (Bruce Springsteen) en Yesterday (The Beatles).

In deze laatste categorie, maar dan fel overgoten met een kerstsfeertje, hoort ook Paul Feigs Last Christmas thuis want de bedenkers en drijvende krachten achter deze licht verteerbare komedie zijn niemand minder dan succesactrice Emma Thompson en haar echtgenoot Greg Wise. Het echtpaar is onweerlegbaar fan van het muzikale repertoire van George Michael en in het bijzonder van de gigantische kersthit Last Christmas van de Britse band Wham!

LAST CHRISTMAS
LAST CHRISTMAS (c) The Movie Database (TMDB)


In Last Christmas draait het echter niet rond wijlen George Michael, maar wel rond Kate, een cynische en wat chagrijnige jonge vrouw die enkele moeilijke jaren achter de rug heeft. Samen met haar ouders en zus vluchtte ze omwille van de oorlogssituatie uit Joegoslavië en nestelde het gezin zich in Engeland in de hoop daar een nieuw leven te beginnen. Op jonge leeftijd droomde Kate van een carrière als musicalactrice, maar haar vurige wens werd abrupt afgebroken omwille van een complexe harttransplantatie die bovendien haar hechte relatie met haar bemoeizuchtige moeder bevroor.

Daarom trekt Kate halsoverkop in bij vrienden. Om den brode werkt ze tijdelijk als elf-verkoopster in een kitscherige kerstshop in het Londense Covent Garden. Ze geeft echter niet makkelijk op en wil nog steeds doorbreken als zangeres. Daarom trekt ze van auditie naar auditie, maar de concurrentie is bikkelhard. De kans om geselecteerd te worden in een musical is uiterst klein. Haar gehoopte doorbraak laat op zich wachten en ondanks haar niet aflatende wilskracht maakt deze situatie haar niet bepaald gelukkiger. Ze verkast regelmatig van woonplek, houdt er slechte leefgewoontes op na en wordt stilaan pessimistisch.

EMILIA CLARKE
EMILIA CLARKE in LAST CHRISTMAS (c) The Movie Database (TMDB)


Tot op een dag Tom haar pad kruist. Hij is een knappe jonge kerel die om de haverklap komt opdagen, haar stimuleert om haar heel sterk afgelijnde persoonlijke grenzen te verleggen en er uiteindelijk in slaagt om haar leven op te vrolijken. Het klikt tussen hen en de spreekwoordelijke vlinders beginnen te kriebelen. Hoe beter ze Tom leert kennen, hoe mysterieuzer zijn leefomstandigheden en persoonlijkheid blijken te zijn. Als dit maar goed afloopt?

Voor kerstmis- en romcom-adepten is Last Christmas ongetwijfeld een lichtvoetige, amusante, hartverwarmende, gezellige, ontspannende, sympathieke, sfeerrijke en grappige feelgoodkomedie terwijl de betere filmliefhebbers op hun beurt woorden als voorspelbaar, clichématig, moraliserend, stroperig en triviaal in de mond nemen. Inderdaad, je smult van  cheesecake-prenten of je spuugt ze uit, maar je kan in Last Christmas niet omheen de aanstekelijke chemie die van het scherm spat tussen Kate, energiek vertolkt door Emilia Clarke die je zeker kent in de hoedanigheid van Daenerys in Game Of Thrones en Henry Golding die perfect in de kleren past van loverboy Tom.

Genietbaar is eveneens de cameo van Last Christmas-scenariste Emma Thompson in de huid van Petra, de eigenzinnige en met zwaar accent articulerende moeder van Kate. Een pluim verdienen beslist de verantwoordelijken voor de kostuums, decors en last but not least zeker de Amerikaanse filmmaker Paul Feig (Bridesmaids)voor zijn heerlijk onbevangen regie. En geef toe, Last Christmas is zeker een van je guilty pleasure-songs die je regelmatig (stiekem) en dolenthousiast meezingt als je onder de douche staat, niet?

Last Christmas is verkrijgbaar op Blu-ray



GENRE: komedie, drama, romcom
JAAR: 2019
REGISSEUR: Paul Feig
CAST: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh, Lydia Leonard
LAND : UK, USA

Related posts