Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HALFWEG
HALFWEG (c) Flanders Image
Flashback

HALFWEG 

Geoffrey Enthoven, de Antwerpse-Gentenaar, is als producer, scenarist en regisseur ondertussen een bejubelde vaste waarde geworden in het Vlaamse Filmlandschap. Met Hasta La Vista! rijfde hij niet alleen een vrachtwagen aan prijzen binnen, maar werd hij plotsklaps ook internationaal een gefêteerd filmmaker.

In het flinterdunne plot van Halfweg is Stef een weinig sympathieke architect die volop in een (v)echtscheiding is verwikkeld omdat hij zijn vrouw heeft bedrogen met een sexy collega. Noodgedwongen verkast hij naar een prachtig huis dat hij ferm onder de gangbare prijs heeft kunnen kopen. Hij wil er tot rust komen en alles even op een rijtje zetten. Helaas want de rust wordt snel verstoord door Theo, de vorige eigenaar, die blijkbaar te pas en vooral te onpas opduikt in de riante villa. Na verloop van tijd ontdekt Stef dat Theo eigenlijk al twee jaar dood is. Stef is trouwens de enige die Theo effectief kan zien en horen. Uiteraard leidt deze mysterieuze situatie tot aanvankelijk plagerige, maar uiteindelijk tot heel ongemakkelijke confrontaties.

Halfweg
HALFWEG (c) Flanders Image

Halfweg is een vitale maison-close-film en een heel sterk staaltje acteercinema waarin de protagonisten zich met veel gedrevenheid uitleven in hun degelijk uitgewerkte karakterrollen. Zij hebben het voordeel dat ze kunnen steunen op een origineel en intelligent scenario waarin veel aandacht is besteed om de verbale uitputtingsslag (of noem het een psychologische pas de deux) zo overtuigend mogelijk te schetsen (spitse dialogen en een verrassende eindtwist) in een uitstekend benutte locatie.

Ook de nevenpersonages zijn met veel zorg uitgewerkt en zijn stuk voor stuk klein, maar fijne typetjes die door ‘bekende Vlaamse koppen’ gaaf worden neergezet. Neem daarbij het vieve camerawerk, de situationeel toepasselijke muziek en we moeten concluderen dat Vlaanderen zijn langzaam opgebouwde traditie van sterke en succesvolle cinema met Halfweg alle eer aandoet. Het is knap dat de scenarist en de regisseur een genre (de ghost-movie) aanboren dat op Vlaamse bodem nog niet echt is ontgonnen. Alleen spijtig dat de introductie van deze tragikomische buddyfilm te traag op gang komt en dat de ‘homejacking-scène’ totaal uit de bocht gaat en zelfs op de lachspieren werkt. Generaliserend kunnen we deze minpunten echter onder ‘muggenzifterij’ rubriceren want Geoffrey Enthoven verdient zeker een bravo, hebben scenarist Pierre De Clecq, DOP’er Gerd Schelfaut en de nevenacteurs recht op een applaus en gaan we voor een staande ovatie wat betreft Koen De Graeve en Jurgen Delnaet


GENRE: drama
JAAR: 2014
REGISSEUR: Geoffrey Enthoven
CAST: Koen De Graeve, Jurgen Delnaet, Gilles De Schryver, Evelien Bosmans, Tom Audenaert, Ella Leyers, Veerle Baetens, Tiny Bertels, Herwig Ilegems, Gunther Lesage, Jos Verbist
LAND: België

Related posts