Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JOYLAND
JOYLAND (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

JOYLAND 

In 2022 won Saim Sadiq met zijn Joyland in Cannes de Queer Palm. Het onderwerp waarin een jonge man met zijn seksuele identiteit worstelt is op zich weinig verrassend, maar het is vooral de bruisende manier van filmen en de originele manier waarop deze Pakistaanse regisseur het navrante verhaal verpakt die van Joyland een boeiende filmervaring maakt die afwijkt van de meeste films uit het holebi-genre.

In een tijdspanne van twee uur volgen we het relaas van de moslim Haider (Ali Junejo) voor wie zijn dorp de wereld is. Zijn hele leventje is perfect volgens de regels van de Islam uitgestippeld, wat betekent dat hij als gezinshoofd voor zijn zwangere echtgenote Mumtaz (Sarwat Gilani) een voorbeeldrol dient te spelen. Het enige wat hem ontbreekt is een job die brood op de plank tovert waardoor hij vaak als een nietsnut wordt gezien. Tot zijn grote verbazing kan hij aan de bak geraken in een exotische dansclub die gevestigd is in Joyland, het oudste pretpark uit Lahore. Haider beseft dat hij hiermee op een slappe koord danst. Hij maakt daarom zijn familie wijs dat hij er de functie van theatermanager heeft gekregen, ook al is hij in werkelijkheid een achtergronddanser van de populaire transseksueel Biba (Rasti Farooq).

JOYLAND
JOYLAND (c) The Movie Database (TMDB)

De jonge pakistaner komt in een voor hem compleet onbekende wereld terecht die hij eerst minacht, maar zonder dat hij het zelf beseft er een liefde voor voelt. Ook al leeft hij met het risico om door zijn familie uitgestoten te worden, voelt hij zich seksueel aangetrokken tot Biba. Deze liefde zorgt voor een bom in de patriarchale samenleving waarin hij van kinds af aan opgroeide.

Je merkt zeer goed dat Saim Sadiq het transseksuele wereldje zeer goed snapt. Joyland is dan ook geen freakshow geworden, maar een intiem portret van een verliefd persoon die gevangen zit in zijn eigen twijfels. Sadiq die in 2019 al Darling maakte over het nachtleven van transdansers schuwt de bikkelharde scènes niet, ook al worden die afgewisseld met een vleugje broodnodige humor waardoor Joyland tegelijkertijd een sprankelend festijn en een krenkende tragedie van een bijna onmogelijke liefde wordt. 


GENRE: drama, holebi
JAAR: 2022
REGISSEUR: Saim Sadiq
CAST: Ali Junejo, Alina Khan, Rasti Farooq, Sarwat Gilani
LAND: Pakistan

Related posts