Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MAKERS VAN BALLAD OF A WHITE COW RISKEREN ZWARE STRAFFEN
BALLAD OF A WHITE COW (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

MAKERS VAN BALLAD OF A WHITE COW RISKEREN ZWARE STRAFFEN 

De Iraanse regisseurs Behtash Sanaeeha en Maryam Moghadam, wier laatste samenwerking Ballad Of A White Cow furore maakte in het festivalcircuit, hebben van de Iraanse overheid een reisverbod opgelegd gekregen en worden geconfronteerd met een rechtszaak in verband met hun aankomende film My Favourite Cake.

Het tweetal ontdekte eind september een reisverbod op het vliegveld van Teheran nadat hun paspoorten in beslag waren genomen toen ze een vlucht naar Parijs wilden nemen om te werken aan de postproductie van de nieuwe film. Vervolgens kregen ze te horen dat hen een proces te wachten stond. Lokale media meldden dat Iraanse veiligheidstroepen een inval hadden gedaan in het huis van de editor van de film en daarbij rushes en andere materialen in beslag hadden genomen die verband hielden met de productie.

De islamitische autoriteiten van het land zouden woedend zijn geweest over het werk, dat volgens de officiĆ«le logline draait om het “leven achter gesloten deuren van een ouder wordende vrouw die haar verlangens durft te leven in een land waar vrouwenrechten sterk beperkt zijn”.

De regisseurs worden nu berecht door een rechter die verbonden is aan de Iraanse Evin-gevangenis, een van de zwaarste penitentiaire inrichtingen van het land. Het reisverbod voor Sanaeeha en Moghadam en hun rechtszaak vinden plaats in het kader van het harde optreden tegen kunstenaars in Iran, dat is toegenomen in de nasleep van de aanhoudende protesten tegen Woman Life Freedom, die werden uitgelokt door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september 2022.

Moghadam, die zowel de Iraanse als de Zweedse nationaliteit heeft, is in het verleden in het vizier geweest van de Iraanse autoriteiten. Ze kreeg een reisverbod van twee jaar nadat ze de hoofdrol had gespeeld in Jafar Panahi’s clandestien opgenomen film Closed Curtain uit 2013, en in 2019 werd ze uit een grote Iraanse filmproductie gezet op bevel van de minister van Cultuur en Islamitische Leiding.

Related posts