Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CINEMATEK ZET HANNA SCHYGULLA IN DE SCHIJNWERPERS
HANNA SCHYGULLA in STORIA DI PIERA (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

CINEMATEK ZET HANNA SCHYGULLA IN DE SCHIJNWERPERS 

Hanna Schygulla staat tot 15 februari in de schijnwerpers bij CINEMATEK met een zorgvuldig samengesteld programma dat haar iconische rollen belicht.

Geboren op 25 december 1943 in Königshütte (een Duitse stad die na de oorlog Pools werd), onderscheidde ze zich als een onmisbare actrice van de Duitse New Wave uit de jaren 1960-1970, de “Neuer Deutscher Film”. Ze bevond zich daar aan de zijde van regisseur Rainer Werner Fassbinder, van wie ze al snel de muze werd. Ze markeerde de naoorlogse cinema met opmerkelijke vertolkingen in films als Die Ehe der Maria Braun en Storia di Piera, waarmee Schygulla in 1983 de prijs voor beste actrice won op het Cannes Film Festival.

Gedurende decennia speelde Schygulla in een verscheidenheid aan films en bouwde ze een sterke reputatie voor haar artistieke betrokkenheid en emotionele expressiviteit. Haar onderscheidingen en nominaties getuigen van haar blijvende invloed op de Duitse en wereldcinema. Hanna Schygulla blijft een onmisbare figuur, en zo laat ze een onuitwisbare indruk achter in de geschiedenis van de zevende kunst.

De retrospectieve gaat van start op 1 december om 21:00 uur met Der Bräutigam, die Komödiantin und der Zuhälter, een korte film van Jean-Marie Straub die direct aansluit op het Straub-Huillet-focusthema dat in september door CINEMATEK is gestart, gevolgd door Liebe ist kälter als der Tod van Rainer Werner Fassbinder, de eerste speelfilm van de regisseur.

Tot 15 februari 2024 presenteert CINEMATEK 44 films met Hanna Schygulla, van 1969 tot 2022, onder leiding van de grootste filmmakers: Fassbinder, maar ook Wim Wenders, Volker Schlondorff, Ettore Scola, Jean-Luc Godard, Carlos Saura, Marco Ferreri, Margarethe von Trotta, Andrzej Wajda, Béla Tarr en François Ozon, die de retrospectieve afsluit met de film Peter von Kant.

Bekijk alle films van de retrospectieve Hanna Schygulla op de website.

Related posts