Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FOXCATCHER
FOXCATCHER c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FOXCATCHER 

De in New York geboren cameraman, producer en regisseur Bennett Miller is een wat rare snuiter. Zo heeft hij drie video’s (o.a. Nespresso: George Who?), een kortfilm (The Question), een documentaire (The Cruise) en drie lange fictiefilms (Capote, Moneyball en Foxcatcher) op z’n cv staan, maar telkens is hij opvallend sterk geïnspireerd door waargebeurde feiten rond onzekere outcasts die zelfrealisatie najagen.

STEVE CARELL
STEVE CARELL in FOXCATCHER (c) The Movie Database (TMDB)

Foxcatcher past perfect in Millers persoonlijk issue-rijtje want het is (alweer) een somber en verregaand psychologisch drama over de Amerikaanse excentrieke multimiljardair, filatelist, vogelkenner en filantroop John Eleuthère du Pont die het zicht op de realiteit verliest. Du Pont, de vereenzaamde en gefrustreerde jongste telg uit een steenrijke familie, heeft zijn zinnen gezet op het trainen van twee olympische worstelkampioenen, de broers Mark en Dave Schultz.

Terwijl Dave als gelukkig gehuwde man en vader van twee jonge kinderen de nodige afstand houdt, trekt de contactschuwe Mark in op het uitgestrekte landgoed en speciaal gebouwde trainingscentrum met Foxcatcher als naam, en krijgt een intense band met de paranoïde John du Pont. Hoe langer Mark bij deze dominante man en wereldvreemde mentor/mecenas woont, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van paranoia en verraad.

FOXCATCHER
FOXCATCHER (c) The Movie Database (TMDB)

Foxcatcher, goed voor Beste Regisseur-prijs in Cannes, is een beklemmende suspensetragedie over een bizarre – waargebeurde – relatie tussen drie mannen die ‘last’ hebben van spoken uit hun verleden en kampen met psychologische dilemma’s rond waanzin en obsessie, verborgen seksuele verlangens, botsende relaties, sterk differentiërende maatschappijklassen en de schaduwkant van de Amerikaanse droom.

Kortom, een intense en allegorische zoektocht naar de meest duistere uithoeken van de menselijke geest. De troeven van deze benauwende worstelwedstrijd met latente waanzin zijn: de dreigende sfeerschepping, de observerende- en voor interpretatie-vatbare mise-en-scène (prijs voor beste regie in Cannes), de ragfijne karaktertekening, de donkere ondertoon en beslist het fantastische samenspel tussen de drie dramatische hoofdrollen. De onherkenbare (tonnen make-up en een joekel van een plasticineneus)  Steve Carell, de letterlijk tot Hulk bijgetrainde Mark Ruffalo en de weinig spraakzame kolos met ‘bloemkool’-oren Channing Tatum, zijn werkelijk im-po-ne-rend. Hoewel Foxcatcher geen enkele van zijn vijf Oscar-nominaties wist te verzilveren, mag je je niet laten afschrikken want briljant, aangrijpend en fascinerend zijn drie begrippen die perfect aansluiten bij Millers Foxcatcher.


GENRE: drama, biografie
JAAR: 2014
REGISSEUR: Bennett Milller
CAST: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave
LAND: USA

Related posts