Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LINKEROEVER
LINKEROEVER (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

LINKEROEVER 

Het leven van Marie (21 jaar), een eenzame, zelfdestructieve en introverte atlete, staat helemaal in functie van haar sport. Op een dag stort ze in ten gevolge van een vreemde ziekte. Haar immuniteitsstelsel is zwaar aangetast. Nu Marie verplicht moet rusten, begint ze te beseffen dat ze van alles mist in haar nog prille leven. Marie woont nog thuis bij Bieke, haar overbezorgde en licht hysterische moeder (haar ouders zijn gescheiden), wat nog meer op haar inwerkt dan voor haar psychische breakdown. Ze is ook erg blij met de aandacht van de knappe 26-jarige Bobby, een autoverkoper die zijn vrije tijd opvult als amateur-boogschutter, die ze onlangs heeft ontmoet.

Bobby is na de dood van zijn ouders opgevoed door zijn grootouders. Het klikt heel goed tussen de twee jong verliefden. Marie besluit om haar vertrouwde wereld achter zich te laten en verkast tijdelijk naar Bobby’s appartementje op Linkeroever. Hun passionele relatie scheert hoge toppen en dat biedt Marie veel troost. De impulsieve Bobby is een charismatische en sensuele levensgenieter met een hoog rock-’n-roll gehalte.

Dat maakt hem zowel erg aantrekkelijk als een beetje gevaarlijk. Hoe meer haar moeder vindt dat hij lijkt op de losbol die haar ex-man was, hoe hechter de relatie tussen de hardloopster en de boogschutter wordt. Bieke probeert haar dochter te beschermen maar dat brengt een averechts effect teweeg bij Marie. Het ziet er naar uit dat het jeugdig stel een lang en gelukkig leven tegemoet gaat. Tot Marie erachter komt dat de vorige bewoonster van het appartement, Hella, van de ene op de andere dag is verdwenen. Dirk, Hella’s grote liefde, is een docent urbanisme aan de universiteit.

LINKEROEVER
LINKEROEVER (c) The Movie Database (TMDB)


Hij is sociaal niet zo vlot waardoor hij nogal stuurs overkomt. Sinds haar verdwijning is hij erg gespannen, paranoïde en bijzonder kwetsbaar. Wanneer Marie op de koop toe nog een sinister zwart gat in het gebouw ontdekt, wordt haar leven nog luguberder. Marie raakt hier meer en meer door geobsedeerd. Wanneer ze uiteindelijk nog last begint te krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid, wordt het duidelijk dat er ‘iets’ mysterieus aan de hand is. Marie krijgt daarenboven het gevoel dat de plek waar ze wonen – waarover allerlei oude volksverhalen de ronde doen – een slechte invloed heeft op haar lichaam. Linkeroever, ooit gebouwd als droomstad, wordt steeds meer een nachtmerrie voor haar. Haar obsessies creëren een afstand tussen haar en Bobby, die denkt dat het allemaal inbeelding is. Marie voelt zich eenzamer dan ooit en is Bobby daarenboven wel helemaal te vertrouwen? Langzaam lijkt ze haar grip op de realiteit te verliezen.


Linkeroever is het langspeelfilmdebuut van Pieter Van Hees. Hij studeerde na zijn licenties Germaanse filologie, film aan het Brusselse Sint-Lukas. Hij draaide verschillende kortfilms die een sterke festivalcarrière kenden, o.a. Black Xxx-Mas (prijzen in Houston, Montréal, Lille, Berlijn en Seoel) en Belgium Strikes Back (geselecteerd voor het prestigieuze New Directors/New Cinema-festival in New York). Verder realiseerde hij tal van promofilmpjes, commercials en was hij second unit-regisseur bij Jan Verheyens Buitenspel).

Na heel wat miserie met en rond Connected (een Engelstalige surreële thriller die hij in Engeland zou draaien maar die uiteindelijk omwille door financieringsproblemen werd afgelast) slaat Van Hees meer dan duidelijk toe als scenarist/regisseur want Linkeroever is het eerste deel van zijn langspeelfilm-trilogie: Anatomie van Liefde en Pijn (zijn ouders zijn trouwens respectievelijk psychiater en neuroloog).

In Linkeroever staat het lichaam centraal. Bij zijn tweede langspeelfilm Dirty Mind (een donkere komedie over twee broers die beide deel uitmaken van een stuntteam) staat het brein in het midden van de belangstelling. In deel drie: A Love Supreme draait alles rond de ziel. Of deze laatste er nog zal komen is de vraag.

Deze films combineren een originele en doorleefde manier van vertellen met een erg nu-visuele stijl, wat Pieter Van Hees tot een heel aparte en authentieke cineast maakt. Linkeroever is een meeslepende, originele en emotioneel eerlijke thriller over een gedreven, maar verward meisje dat in haar drang naar volwassenheid langzaam vervreemd raakt van haar omgeving, haar vriend en haar eigen lichaam. Ofschoon de film sterk aanleunt met het gekende en succesvolle Japanse fantasy-genre, heten we je toch welkom op Linkeroever.

GENRE: thriller
JAAR: 2008
REGISSEUR: Pieter Van Hees
CAST:  Eline Kuppens, Mathias Schoenarts, Tom Dewispelaere, Sien Eggers, Frank Vercruyssen, Marilou Mermans, Manou Kersting, Raymond Haesearts, Peter Van den Eeden, Stefan Perceval, Günther Lesage
LAND: België

Related posts