Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE GRAPES OF WRATH
THE GRAPES OF WRATH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE GRAPES OF WRATH 

Met zijn 145 (jawel!) films (inclusief enkele kortfilms) is John Ford één van de weinige cineasten die de overgang van de stomme naar de geluidsfilm goed wist te verteren. De cineast met het ooglapje is natuurlijk de onbetwiste grootmeester van de western, evenals de man die John Wayne groot maakte, toch vind je tussen heroïsche cowboyverhalen als Stagecoach, The Searchers, My Darling Clementine, Fort Apache of The Man Who Shot Liberty Valance ook The Grapes Of Wrath in zijn filmografie terug.

Deze film uit 1940 is gebaseerd op het beroemde boek van John Steinbeck dat de Pulitzer Prize in de wacht sleepte en de armoede tijdens de Grote Depressie hekelde. Een succes, niet alleen wegens de twee Oscars (Beste Vrouwelijke Bijrol voor Jane Darwell en Beste Regie), ook omdat de prent tegenwoordig in talloze prestigieuze lijstjes is terug te vinden. Ook niet onbelangrijk: Henry Fonda werd niet alleen één van de trouwe gezichten van 20th Century Fox tijdens de jaren 40, hij werd ook een wereldster.

THE GRAPES OF WRATH
THE GRAPES OF WRATH (c) The Movie Database (TMDB

Het verhaal toont een allesbehalve fraai beeld van het toenmalige Amerika. Tom Joad (Henry Fonda) is net uit de gevangenis ontslagen en trekt onmiddellijk naar zijn familie in Oklahoma waar alles één grote miserie is geworden. De boerderij van zijn familie is door de bank in beslag genomen. Ten einde raad trekken de 12 familieleden naar Californië omdat men, zo ziet het er toch naar uit, daar massaal fruitplukkers zoekt.

The Grapes Of Wrath is een roadmovie in magistrale wit-zwartfotografie om nooit te vergeten. De situaties waarin de familie terechtkomt zijn tegelijkertijd schrijnend en bikkelhard. De film heeft wel een zeer stereotiep beeld, zo zijn het altijd de rijken die in de fout gaan. Ford had het behoorlijk moeilijk met deze linkse aanpak, hij haalde geregeld enkele bladzijden uit Steinbecks boek om zo zijn eigen stempel op het verhaal te drukken.

De acteerprestaties zijn wat houterig, alhoewel oerdegelijk. De dialogen zijn meer dan treffend, waarschijnlijk omdat armoe nu eenmaal helaas een tijdloos gegeven is. Misschien zal The Grapes Of Wrath voor sommige lezers net iets te oubollig zijn om te bekoren, dat belet ons niet om te zeggen dat deze Hollywoodiaanse Sergei Eisenstein-achtige film anno 2014 nog meer dan de moeite waard is.


GENRE: drama
JAAR: 1940
REGISSEUR: John Ford
CAST: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Russell Simpson, O.Z. Whitehead, John Qualen, Eddie Quillan, Zeffie Tilbury, Frank Darien, Darryl Hickman, Shirley Mills, Roger Imhof
LAND:  USA

Related posts