Subscribe Now
Trending News

Blog Post

L’INCONNU DU LAC
PIERRE DELADONCHAMPS in L'INCONNU DU LAC (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

L’INCONNU DU LAC 

Het invloedrijke Franse filmtijdschrift Cahiers du Cinéma (ooit de thuisbasis van cracks als Éric Rohmer, Jacques Rivette, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol en François Truffaut) riep L’Inconnu Du Lac, een homo-erotische thriller vol expliciete ‘pijpbeurten’ van de autodidact Alain Guiraudie, uit tot de film van 2013. Quoi?

Iedereen weet natuurlijk dat er bij de Fransen een ferme overdosis aan chauvinisme door de aders stroomt, maar deze keer sloegen ze met de aanprijzing van deze donkere en prikkelende gay-thriller van Franse bodem én winnaar van de Roze Palm in Cannes 2013, de bal niet ver mis.

L'INCONNU DU LAC
L’INCONNU DU LAC (c) The Movie Database (TMDB)

Uiteraard verdiende La Vie D’Adèle het onverwijld om op het hoogste schavotje te prijken in de plaats van Guiraudie’s voyeuristisch lustdrama, maar soit. Wat is er dan toch zo speciaal aan L’Inconnu Du Lac? Opvallend is dat de opzet, de plot, de personages en de (steeds wederkerende) situaties en locaties van deze prent heel minimalistisch zijn gehouden.

L'INCONNU DU LAC
L’INCONNU DU LAC (c) The Movie Database (TMDB)


Een jonge homoseksueel trekt dagelijks naar een uitgestrekt meer in een paradijselijk kader ergens in Zuid-Frankrijk. De idyllische oevers en het wuivende aanpalende bos zijn geprefereerde cruising-hotspots. Er wordt gegluurd, geneukt, gepijpt en klaargekomen als een lieve lust. Uiteraard is er nergens in de buurt een vrouw te bespeuren, maar wel een aanporrende commissaris want er is een mysterieuze moord gepleegd. Het politieonderzoek en de hedonistische verlangens van de ‘mogelijke’ verdachten worden subtiel, spannend en vooral biologerend door elkaar geweven.

Het warme sensuele camerawerk van Claire Mathon en de intrigerende mise-en-scene zorgen voor een bedwelmend sfeertje. De driftige homoseks die onverbloemd (doch absoluut niet gratuite) in beeld komt en de zorgvuldig gecomponeerde relationele destructiviteit, ‘zuigen’ je enigmatisch naar het scherm. Sterk origineel werk en Alain Guiraudie is eensklaps niet langer meer L’Inconnu du Cinéma Français.


GENRE: thriller, drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Alain Guiraudie
CAST: Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick d’Assumçao, Jérôme Chappatte
LAND: Frankrijk
SPEELDUUR: 100 minuten

Related posts