Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE IRON PREFECT
THE IRON PREFECT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE IRON PREFECT 

De jaren ’20 van de vorige eeuw. Na een officieel bezoek van de fascistische leider Mussolini aan Sicilië stuurt hij de Iron prefect naar Sicilië om het probleem met de maffia op te lossen. Dat probleem zou ontstaan zijn nadat bepaalde maffiabazen in het bijzijn van Mussolini hun organisaties naar voor schoven als volwaardig alternatief voor de Italiaanse staat.

We stappen de film in op het moment dat de Iron Prefect of Cesare Mori, geweldig vertolkt door Giuliano Gemma (Tenebrae, Il Gattopardo), zich klaarmaakt in zijn cabine in de trein op weg naar Palermo. De makers hebben ervoor gekozen om resoluut te gaan voor een entertainende misdaadfilm over de strijd tussen de prefect en de maffiabazen. Deze misdaadprent vat aan als een western, maar verandert snel in een meeslepende en bij momenten ook schokkende inkijk in de gevoerde strategie door Cesare Mori. Het uiteindelijke doel was om de inwoners van Sicilië zo snel mogelijk aan te tonen dat er maar één volwaardige staat is: de Italiaanse staat.

THE IRON PREFECT
THE IRON PREFECT (c) The Movie Database (TMDB)

De twee uur vliegen voorbij. Het tempo zit goed en de film wordt ondersteund door de geweldige score van Ennio Morricone. Veel van de gebeurtenissen worden zo accuraat mogelijk weergegeven in de film met als absoluut (schokkend) hoogtepunt de belegering van de kleine stad Gangi, ten zuidoosten van Palermo. Enige schrikwekkende gelijkenissen met een resem bloederige conflicten vandaag de dag zijn niet uit de lucht gegrepen.

THE IRON PREFECT
THE IRON PREFECT (c) The Movie Database (TMDB)

Visueel blijft de film boeien van begin tot einde en bij die sequentie in en rond de stad Gangi trachtte de regisseur via een fragmentarische montage en ongewone mise-en-scène het gevoel van chaos en twijfel te versterken waarin hij zeker geslaagd is. Nog een fijn detail om mee af te sluiten is dat men nauwelijks of niets gefilmd heeft op Sicilië zelf uit vrees dat The Iron Prefect daar nog te gevoelig lag bij een (groot) deel van de Sicilianen.

The Iron Prefect is uitgebracht op Radiance Films.



GENRE: misdaad, drama
JAAR: 1977
REGISSEUR: Pasquale Squitieri
CAST: Giuliano Gemma, Claudia Cardinale, Stefano Satta Flores
LAND: Italië
SPEELDUUR : 118 minuten

Related posts