Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CHAPPIE
CHAPPIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CHAPPIE 

De Zuid-Afrikaan Neill Blomkamp begon zijn carrière als 3D-animator voor Stargate SG-1. Na het maken van de kortfilms Tetra Vaal en Crossing the Line, kon hij in 2009 met een vrij klein budget, maar met ongelooflijk veel ballen District 9 maken waardoor hij vliegensvlug een naam in de filmwereld werd. Vanuit het niets kreeg District 9 een paar Academy Award-nominaties waardoor hij de kans kreeg om het prestigieuze Elysium met Matt Damon te regisseren. Helaas begon de motor bij Chappie te sputteren, en na Demonic stortte alles zelfs in elkaar.

Chappie is zeker geen goede film, met ook weer niet de draak die men ervan heeft gemaakt. Net zoals in District 9 speelt ook het verhaal van Chappie zich af in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijken van Johannesburg , waar (althans volgens Blomkamp toch) de straten overspoeld worden door criminelen. Dankzij de multinational Tetravaal dat onder leiding staat van de keiharde CEO Michelle Bradley (Sigourney Weaver) kunnen de burgers op de Scouts rekenen, wat robots zijn die de rol van de politieagenten hebben overgenomen. Bij Tetravaal ontwikkelt Deon Wilsel (Dev Patel) een systeem waardoor een robot net zoals een mens kan denken, en zelfs kan uitgroeien tot een ware kunstenaar.

Bradley vindt het idee maar niks omdat haar beursgenoteerd bedrijf nood heeft aan robots die de orde kunnen handhaven, en niet aan androïdes die een gedicht kunnen neerpennen. Deon die zijn plan kost wat kost wil uitvoeren vindt op de schroothoop een afgedankte Scout waarin hij zijn chip steekt. Plan gelukt zou je denken, maar de robot wordt gekidnapt door een straatbende die Chappie (want zo heet de robot) voor minder nobele doeleinden wil inzetten.

Neill Blomkamp schreef samen met zijn vrouw Terri Tatchell het script in twee weken, terwijl hij Elysium maakte. Chappie valt vooral op door zijn uitmuntende special effects, of zelfs een hilarische Hugh Jackman die hier rondloopt met één van de meest idiote haartooien uit de filmgeschiedenis als Deon’s concurrent die er alles aan doet om zijn eigen ontwerp The Moose, wat een regelrechte hommage is aan Paul Verhoeven’s Robocop, in te zetten. De hoofdrollen worden vertolkt door Yo-landi Visser en Ninja die samen de Zuid-Afrikaanse rave-rapgroep Die Antwoord vormen. Ninja was overigens Blomkamp’s eerste keuze voor Elysium, maar de muzikant wees het aanbod af omdat hij niet wilde dat zijn eerste filmrol een personage met een Amerikaans accent zou worden. Chappie is in het begin best wel grappig, maar omdat het accent te veel op de moederrelatie tussen Chappie Yo-landi en de robot ligt wordt het naar het einde toe niet alleen veel te melig, maar helaas ook ronduit onnozel.


GENRE : actie, sciencefiction
JAAR : 2015
REGIE : Neill Blomkamp
MET :  Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yo-Landi Visser, Hugh Jackman, Sigourney Weaver      
LAND: USA


Related posts