Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TUESDAY, AFTER CHRISTMAS (MARTI, DUPA CRACIUN)
TUESDAY AFTER CHRISTMAS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

TUESDAY, AFTER CHRISTMAS (MARTI, DUPA CRACIUN) 

Een dikke twintig jaar na de revolutie verkeert de Roemeense film in topvorm. Er tekent zich de laatste jaren zelfs een Roemeense New Wave-strekking af met als vaste stijlkenmerken: losse en observerende cameravoering, lange shots, weinig montage en naturalistisch acteren. De sleutelfilms van deze antipropagandistische tendens zijn ongetwijfeld: Cristi Puiu’s The Death Of Mr. Lazarescu, 12:08 East Of Bucharest van Corneliu Porumboiu en 4 Months, 3 Weeks and 2 Days van Christian Mungiu.

Tuesday, After Christmas
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS (c) The Movie Database (TMDB)


Ook Tuesday After Christmas van Radu Muntean past perfect in dit lijstje. Paul is een veertiger die al tien jaar is getrouwd met Adriana. Ze hebben samen een dochtertje van acht, Mara. Om zijn routineus leventje te doorbreken, onderhoudt hij al een tijdje een vurige relatie met de jongere Racula. Tijdens de kerstperiode probeert hij het kopen van cadeaus en gezellige gezinsavondjes te combineren met afspraakjes met Racula. Als excuus om Racula te kunnen zien, neemt hij zijn dochtertje mee naar haar tandartspraktijk voor een afspraak. Als Adriana plots toch tijd vindt, komt zij ook naar de praktijk en ontmoet zo voor het eerst Racula. Dat dwingt Paul om voor Kerstmis een beslissing te nemen. Een heikel dilemma.

Tuesday After Christmas is een typische Roemeense slice of life-film waarin de alledaagse hoofdpersonen in bijna real-time hun ‘ding’ doen. Een puur en rauw véritédrama waar diepgaand wordt gereflecteerd over relaties, huwelijk, liefde, loyaliteit en bedrog. De drie uitstekende protagonisten die sterk emotioneel en sober acteren, geven de trefzekere scènes de nodige geloofwaardigheid en doorbreken daarenboven moeiteloos het trage tempo. Secuur camerawerk en indrukwekkende widescreen-opnames doen de rest. 

Tuesday, After Christmas is beschikbaar op dvd



GENRE: drama
JAAR: 2010
REGISSEUR: Radu Muntean
CAST: Maria Popistașu, Mimi Brănescu, Mirela Oprișor, Dragoș Bucur, Victor Rebengiuc
LAND:  Roemenië
SPEELDUUR : 99 minuten

Related posts