Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WINTER BREAK (THE HOLDOVERS)
THE HOLDOVERS (WINTER BREAK) (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

WINTER BREAK (THE HOLDOVERS) 

De 62 jaar geleden in Omaha (Nebraska) geboren scenarist en regisseur Alexander Payne is niet bepaald een naam die in felle neonletters 24/7 Hollywood Boulevard verlicht. Daar maakt hij te weinig films voor – negen in zevenentwintig jaar – die beslist geen blockbusters, maar wel stuk voor stuk loepzuivere indiemovies zijn. Payne’s karakteristiek handelsmerk is trouwens: oerdegelijke, klassiek gemaakte, thematisch vertrouwde, heel gevoelige en warme Amerikaanse films afleveren.

Niet dat zijn bescheiden attitude hem geen windeieren heeft gelegd want voor Sideways en The Descendants incasseerde hij twee Oscars voor de Beste Scenario-adaptaties, Nebraska en About Schmidt leverden hem samen maar liefst acht Oscar- en vier Bafta-nominaties op. En dat is slechts een beperkte glimp op zijn trofeeënkast. Na zes jaar stilte herrijst Mr. Payne nu als een feniks uit de as van zijn wereldwijd verbrande en verguisde miskleun Downsizing, met zijn nieuwste hartverwarmende slice of life-parel: Winter Break (oorspronkelijke titel: The Holdovers).

THE HOLDOVERS (WINTER BREAK)
THE HOLDOVERS (WINTER BREAK) (c) The Movie Database (TMDB)


Het adorable komisch drama speelt zich af in New England in 1970. De chagrijnige, humeurige, wereldvreemde en impopulaire leraar geschiedenis Paul Hunham, is de Chinese vrijwilliger om het groepje jongeren die niet naar huis kunnen tijdens de kerstvakantie, op te vangen en nuttig bezig te houden gedurende deze familiaal georiënteerde periode op de afgelegen en strenge middelbare school Barton. Hunham heeft zijn handen vol met de rebelse, maar intelligente Angus Tully.

THE HOLDOVERS (WINTER BREAK)
THE HOLDOVERS (WINTER BREAK) (c) The Movie Database (TMDB)

Winter Break is in al zijn melancholie een ontroerende, hartelijke, humane en geestige film over hoe mensen onderling interageren. De prachtige cinematografie van de House of Cards-DOP Eigil Bryld, legt de winterse schoonheid van Massachusetts wondermooi vast en biedt een schilderachtige achtergrond voor de emotionele odyssee van de karakteristiek sterk uitgetekende personages. Tel daarbij de flegmatieke mix van de melodieuze score van virtuoos Mark Orton – stichtend lid van het genre overstijgende fusion-akoestische kamerensemble Tin Hat – en de soulvolle klassieke songs uit de 70’s, en een Paul Giamatti – zowat Payne’s fetisj-acteur – op zijn allerbest als de strenge doch gerateerde professor, en je ondergaat een meeslepende en hartroerende ervaring die nog lang nawerkt na de aftiteling. Winter Break is een sprankelende Payne grand cru…cheers!


GENRE: drama, komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Alexander Payne
CAST: Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph, Dominic Sessa, Carrie Preston 
LAND: USA
SPEELDUUR: 133 minuten

Related posts