Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE SISTER BROTHERS
RIZ AHMED in THE SISTERS BROTHERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE SISTER BROTHERS 

Een Franse cineast die een western maakt en op kousenvoeten zijn Amerikaanse collega’s een poepje laat ruiken? In de filmwereld kan alles en de filmmaker van dit magisch stukje cinema is Jacques Audiard, regisseur van het briljante De Battre Mon Cœur S’est Arrêté en natuurlijk ook de man die Matthias Schoenaerts internationaal liet doorbreken met het aangrijpende drama De Rouille Et D’Os. Een successtory die een verlengstuk moest krijgen in de VS, ook al is The Sisters Brothers productioneel gezien een potpourri van diverse (Europese) landen.

JAKE GYLLENHAAL
JAKE GYLLENHAAL in THE SISTERS BROTHERS (c) The Movie Database (TMDB)


Het was John C. Reilly die bij Audiard terecht kwam,  nadat hij een paar jaar eerder de rechten opkocht van de gelijknamige roman van Patrick deWitt. Een film die bejubeld werd op diverse festivals (in Venetië behaalde Audiard de Zilveren Leeuw voor de Beste Regisseur) en door heel wat filmcritici. En dat merk je wel, want The Sisters Brothers is een western waarin her en der de invloeden van zowel John Ford als Clint Eastwood insijpelen. Een klein meesterwerkje die het helemaal niet zo goed deed aan de kassa, maar op vele vlakken een op en top western zodat je hem een tweede kans kan gunnen.

Het Wilde Westen in het midden van de 19e eeuw. Het land van de dromen wordt gedomineerd door goudzoekers. Onder hun bevindt zich de Commodore (Rutger Hauer) die door iedereen gevreesd wordt. Twee huurmoordenaars, de gebroeders Sisters (John C. Reilly en Joaquin Phoenix) krijgen van de Commodore de taak om de nerdy Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) achterna te zitten omdat die een belangrijke formule in het goudproces van hem heeft gestolen. Eli (John C. Reilly) en Charlie (Joaquin Phoenix) stemmen toe in de opdracht, maar al gauw blijkt het niet zo eenvoudig om die Warm op te sporen. Warm heeft immers een verbond gesloten met een andere kerel, John Morris (Jake Gyllenhaal).

THE SISTERS BROTHERS
THE SISTERS BROTHERS in THE SISTERS BROTHERS (c) The Movie Database (TMDB)


Deze western bevat een karrevracht aan bekende en fantastische namen die het beste van zichzelf geven waardoor The Sister Brothers een western is met gedroomde bad guys die geen seconde verveelt. Audiard bewijst dat hij Hollywood-cinema aan kan (ook al is The Sisters  Brothers geen Hollywood pur sang) zonder een eigen gezicht te verliezen, want dit is een western met inzicht die evenveel aandacht besteedt aan haar verhaal als het uitdiepen van haar personages. Voor dat laatste is de driehoeksverhouding Reilly-Gyllenhaal-Phoenix een godsgeschenk. John C. Reilly is als de broer met het verstand de ideale tegenpool van de drinkebroer die Phoenix vertolkt, terwijl Gyllenhaal weeral de rol vertolkt van de kerel die dromerig uit het raam staart, maar toch vol gevaren zit.

The Sisters Brothers is dan wel een vrij traditionele western maar door het solide, overtuigende acteerspel kan hij evengoed gesmaakt worden door filmliefhebbers die een broertje dood hebben aan het genre. Sommige scènes zijn traag en doen soms denken aan wat Andrew Dominik deed in The Assassination Of Jesse James By the Coward Robert Ford, maar net op het moment dat je denkt dat de film een net iets te poëtische inslag zal kiezen word je wakker geschud door razend spannende delen. Een film die je absoluut moet zien, en kreunt voor een welverdiende herwaardering.

Deze film is uitgebracht op Arrow Video op Blu-ray




GENRE: western
JAAR: 2018
REGISSEUR: Jacques Audiard
CAST: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rebecca Root, Rutger Hauer
LAND : Frankrijk, Spanje, USA
SPEELDUUR : 121 minuten

Related posts