Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CITY OF THE LIVING DEAD
CITY OF THE LIVING DEAD (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CITY OF THE LIVING DEAD 


Voor sommigen is Lucio Fulci niet meer dan de Dario Argento van de Aldi, maar gorefans weten gelukkig beter. De man met het eeuwige pijpje was niet bepaald de gemakkelijkste jongen op de set, zo verdenkt actrice Catriona MacColl er hem bijvoorbeeld van dat hij naar alle waarschijnlijkheid wel een eigen sadistisch pleziertje had wanneer hij zag hoe de acteurs of de actrices tijdens bepaalde opnames de schrik van hun leven hadden, maar dat neemt niet weg dat Fulci één van de grote Italiaanse filmmakers uit het horrorgenre was. Aan ijdelheid had hij ook al geen gebrek want net zoals Alfred Hitchcock maakte hij er gewoonte van om zelf in zijn films op te draven.

Niet dat de man echt acteerde, die eer ging in City of the Living Dead volop naar Catriona MacColl ook al snapte ze niks van het verhaal (en ook niet van Fulci’s Engels) toen ze naar Rome afzakte voor een auditie. De Londense actrice hapte toch toe en kreeg de hoofdrol in City of the Living Dead, en daarna ook in The Beyond en House by the Cemetery, een heilige drievuldigheid die door de horrorfans vaak bestempeld wordt als de “Gates of Hell”-trilogie. Het verhaal speelt zich af in het kleine stadje Dunwich waar, ten minste als je de goede bronnen en de roddeltantes moet geloven dat iedere vrouw er een heks is.



Een priester pleegt er zelfmoord door zichzelf op te hangen aan een boom op het kerkhof waardoor de poorten van de hel worden geopend en zo de doden weer tot leven komen.
Een zombiefilm dus, ook al is dat nogal kort door de bocht. De eerste vijf minuten zijn wel gepikt van Romero’s Night Of The Living Dead maar voor de rest zie je maar weinig zombies, wel lichamen die op de meest gruwelijke wijze pulp worden. De beste scènes zijn deze waarin iemand zijn ingewanden uitkotst of de ondertussen legendarische regen van vieze wormen die, ofschoon er ook heel wat rijst bij te kijken kwam, ronduit walgelijk is.

In feite probeerde men door een verhaal dat in de verte iets te maken had met het Boek van Henoch in te spelen op het succes van Dawn of the Dead. Er stonden achteraf wel geen files aan de bioscoopkassa, maar tot op vandaag is City of the Living Dead toch nog altijd één van de meest spraakmakende titels uit het Italiaanse goregenre of om het met Fulci’s woorden te zeggen : “Violence is Italian art.”, en dat hij groot gelijk heeft!


GENRE : horror, cult
JAAR : 1980
REGIE : Lucio Fulci
MET : Christopher George, Catriona MacColl, Carlo De Mejo, Antonella Interlenghi, Giovanni Lombardo Radice
LAND: Italië


Related posts