Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE HYPNOTIST (HYPNOTISÖREN)
TOBIAS ZILLIACUS in THE HYPNOTIST (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE HYPNOTIST (HYPNOTISÖREN) 

Waarom de Zweedse thrillers en hun verfilmingen de laatste jaren zo ontzettend populair zijn, is boeiend studiemateriaal. Feit is dat de Scandinavische crimewave opvallend personage-gedreven is en dat sinds het enorme succes van Stieg Larssons Millenium-trilogie, de Zweedse literaire en cinematografische opmars niet meer te stuiten is.

LENA OLIN
LENA OLIN in THE HYPNOTIST (c) The Movie Database (TMDB)


Zelfs de in Stockholm geboren filmmaker Lasse Hallström trok na 25 jaar Hollywoodcarrière (What’s Eating Gilbert Grape, The Cider House Rules, Chocolat en Salmon Fishing In The Yemen) terug naar zijn moederland om er de uitstekend verkopende debuutroman The Hypnotist van thrillerauteur Lars Kepler (eigenlijk een pseudoniem van het schrijversechtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril), te verfilmen.

The Hypnotist focust zich op een beestachtige moord op een Zweeds gezin. De ouders en hun dochtertje worden met ontelbare messteken afgeslacht. De tienerzoon heeft meer geluk en overleeft de gruweldaad. Hij wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht waar hij in coma wordt gehouden. Joona Linna, de dienstdoende rechercheur, blijft daardoor op zijn honger. Hij ontdekt verrassend dat er nog een oudere zus in het spel is. Gelet op de lugubere context, vreest hij voor haar leven. Hij start een intense klopjacht in de hoop de ‘verdwenen’ zus en de koelbloedige moordenaar te detecteren.

MIKAEL PERSBRANDT
MIKAEL PERSBRANDT in THE HYPNOTIST (c) The Movie Database (TMDB)


Na een veelbelovende en intrigerende introductie ontpopt er zich een klassieke whodunit-thriller die door Hallström conventioneel wordt ingeblikt. Hij overgiet het dunne verhaal, de voorspelbare ontknoping en de nerveuze zoektocht met een luchtig Tinseltown-sausje dat hij kruidt met een flinke dosis schrik en gruwel-effecten. Onheilspellende muziek, indringend camerawerk en een mysterieuze vertolking van Mikael Persbrandt, één van de meest bekende acteurs in Zweden, leveren al bij al een spannende Zweedse thriller op, maar dan een à la Hallström, de routineuze Hollywoodien. 


GENRE: misdaad
JAAR: 2012
REGISSEUR: Lasse Hallström
CAST: Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin, Helena af Sandeberg, Jonatan Bökman, Oscar Pettersson, Eva Melander, Anna Azcarate, Johan Hallström, Göran Thorell
LAND: Zweden
SPEELDUUR: 122 minuten

Related posts