Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BAGHDAD MESSI
BAGHDAD MESSI (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

BAGHDAD MESSI 

Na Zagros dat over een schaapherder in Koerdistan ging, kiest de Belgisch-Koerdische Sahim Omar Kalifa voor iets anders. Door het enorme succes van zijn kortfilm Baghdad Messi uit 2012 die snel geteld zo’n zestig awards won en op de shortlist van de Oscars geraakte was de cineast ervan overtuigd dat de tijd rijp was om het verhaal van een voetbaltalentje dat zijn been verloor om te zetten naar een heuse langspeelfilm, zeker nadat de kortfilm ook de aandacht trok van Lionel Messi.

BAGHDAD MESSI

Sahim Omar Kalifa die zelf een fervent voetbalfan is, vond het nodige geld onder meer in Irak zelf zodat hij het verhaal van de 10-jarige Hamoudi in een film kon vertellen. Hoewel men wegens veiligheidsreden grotendeels in Mosoel moest opnemen speelt het verhaal zich toch af in Baghdad, en wel in 2009 waar zich toen een tragisch strijdtoneel afspeelde van het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten. De eerste beelden uit Baghdad Messi liegen er dan ook niet om, een land waar alles verwoest is, paranoia heerst en je alsmaar allesvernietigende rookpluimen ziet.

Hamoudi (Ahmed Mohammed Abdullah) trekt er zich niet te veel van aan, en droomt van een carrière als professioneel voetballer net zoals zijn groot idool Messi. Helaas wordt deze kinderwens aan diggelen geslagen als hij door inslaande kogels een been verliest. Medelijden is er niet. Iedere Irakees heeft zijn eigen verdriet, zo zegt een vrouw koeltjes aan Hamoudi’s moeder dat ze blij mag zijn dat haar zoon nog leeft, want haar kind heeft het oorlogsgeweld niet gehaald

Om het helemaal nog erger te maken moeten Hamoudi’s ouders vluchten omdat zijn vader als tolk werkt voor een Amerikaanse beveiligingsfirma. Wie in Irak op gelijk welke manier mee heult met de Amerikanen wordt er als een rat beschouwd.

De jongen droomt er toch nog van om ooit op een voetbalveld te kunnen schitteren, en ook al lijkt dit een droomscenario voor een Hollywoodiaans melodrama waar je ontelbare harten mee kan veroveren kiest Sahim Omar Kalifa toch voor een heel andere insteek door zich toe te spitsen op de moeilijke relatie tussen vader en zoon die schippert tussen onvoorwaardelijke liefde en een diep schuldbesef.

Het is moeilijk om een passend hokje te vinden voor Baghdad Messi. Zo werd hij in februari 2023 vertoond als jeugdfilm in het kader van het JEF-festival maar door door de politieke intriges is dat niet zo’n voor de hand liggende keuze is omdat heel wat tieners die niet zo maar probleemloos zullen begrijpen. Volgens  Sahim Omar Kalifa is dit allemaal van ondergeschikt belang, en wilde hij gewoon een universeel verhaal vertellen want zoals Hamoudi zijn er duizenden kinderen in Irak. Zoals Ahmed Mohammed Abdullah die het voetballertje vertolkt, want ook hij verloor een been en overleed zijn vader bij een raketaanval. Kalifa zoekt geen antwoorden op de vraag wie schuld treft, maar toont op treffende wijze hoe een oorlog de toekomst onttrekt van kinderen die nooit om het geweld hebben gevraagd, en de oorsprong ervan zelfs niet begrijpen. Een luchtige film over ellende waarin dramatiek en hoop hand in hand gaan.

Baghdad Messi is verrkrijgbaar op dvd


GENRE : Drama
JAAR : 2023
REGIE : Sahim Omar Kalifa
MET :  Atheer Adel, Zahraa Ghandour, Ahmed Mohammed Abdullah
LAND: BELGIE, DUITSLAND, IRAK


Related posts